Crypto-veiligheid: hoe laat je crypto na aan je nabestaanden? (DEEL 1)

Vandaag en morgen duiken we met een tweedelige mini-serie in de beveiliging en nalatenschap van crypto. Vandaag verkennen we de oppervlakte om in het volgende deel de diepte in te duiken.

Bitcoin en crypto-investeerders hebben hun vermogen in de afgelopen 10 jaar enorm zien toenemen. Wat vaak begint als een onschuldige investeringen kan in een kort tijdsbestek uitmonden in een enorm vermogen. Het bijzondere aan bitcoin en andere cryptocurrency’s is dat het virtuele valuta zijn die je volledig in eigen beheer kunt bewaren.

In eigen beheer, dus zelf verantwoordelijk

Je hebt geen bank of andere financiële tussenpersonen meer nodig om waarde over te dragen of te sparen. Bij dat voordeel komt echter ook een grote verantwoordelijkheid kijken. De beveiliging van je decentrale vermogen. Als je voor je eigen bank speelt, dan moet je ook zelf de beveiliging regelen en daar gaan veel mensen de mist in.

Voor de meeste mensen die net komen kijken is het kiezen voor een veilige gesloten omgeving als die van BLOX de beste manier om te beginnen met bitcoin. De kleinste fout kan fataal zijn voor je cryptovermogen en je kunt de CEO van bitcoin helaas niet bellen om je vermogen terug te halen. Vandaag gaan we het hebben over een onderdeel van die beveiliging: hoe laat je crypto na aan je nabestaanden?

De meest eenvoudige manier

In principe is het niet heel spannend om een veilige setup voor je cryptovermogen op te zetten. Het is echter wel belangrijk om eerst wat kennis op te doen en met kleine bedragen te testen voordat je jouw volledig vermogen in een eigen wallet parkeert. De meeste beginners kunnen in eerste instantie het beste kiezen voor de veiligheid van een gesloten platform.

Je kunt met BLOX bitcoin kopen en verkopen binnen de applicatie, maar geen bitcoin uit het platform halen. De enige manier om vermogen van het platform te halen is door je crypto te verkopen en geld naar je rekening te laten sturen. Alle beveiliging wordt door BLOX voor je geregeld. Op die manier is het voor je nabestaanden altijd mogelijk om bij jouw cryptovermogen te komen zonder dat je als beginner grote risico’s loopt.

Het enige risico dat je in dit geval loopt is dat de beveiliging van BLOX niet op orde is. Hoewel er in de beginjaren veel cryptobeurzen zijn gehackt is de industrie momenteel een stuk professioneler. De echte puristen zijn nog altijd tegen het vasthouden van je cryptovermogen bij een beursplatform. Echter, voor beginners kan dit juist veiliger zijn dan het beheren van een eigen wallet, omdat je zo niet compleet afhankelijk bent van jezelf.

Tijd voor het echte werk

Dan is het nu tijd voor het echte werk. Als jij het gevoel hebt de technologie voldoende te beheersen dan gaan we nu een stappenschema uitschrijven om je beveiliging zo strak mogelijk te regelen. Let op: er zijn nog veel meer opties en manieren om dit regelen, maar dit is de opzet waar we nu voor hebben gekozen. Ook als je er nog niet klaar voor bent, is het interessant om dit door te lezen om beter te begrijpen hoe je over dit onderwerp moet nadenken.

Stap 1: De balans opmaken en weten wat je wil beveiligen

De eerste stap is om uit te schrijven hoeveel crypto je op dit moment hebt, wat de totale waarde is en waar alles staat. Het is het beste om dit alleen te doen en in een offline-omgeving. Pak hier bijvoorbeeld een stuk papier voor of schrijf het in een schrift waarvan je zeker weet dat niemand erbij komt.

Stap 2: Verdeel je cryptovermogen in verschillende klassen

Na de eerste stap is het tijd om te bepalen welk deel van je vermogen je altijd beschikbaar wil hebben. Hierbij moet je denken aan de hoeveelheid geld die je comfortabel in je portemonnee bewaart. Dit zijn tegoeden die je in een mobiele wallet kunt opslaan. Daarna bepaal je welk deel van je vermogen je voor de lange termijn wil opslaan, om waarschijnlijk pas jaren later te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van je vermogen in een tussenklasse op te slaan.

Lees morgen het tweede deel van deze miniserie!


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.