12 miljard dollar aan stablecoins, waarom dit goed is voor bitcoin

De economische turbulentie die bitcoin en vrijwel alle andere markten in het begin van 2020 hebben gezien, heeft ertoe geleid dat stablecoins kunnen bloeien.

Verdubbeling waarde stablecoins

Uit gegevens blijkt dat de hoeveelheid kapitaal die in stablecoins wordt aangehouden de afgelopen vier maanden is verdubbeld, beleggers voegen per maand gemiddeld miljarden dollar toe aan verschillende stablecoins.

Dit zou het resultaat kunnen zijn van het feit dat niet-Amerikaanse beleggers hun wallets willen uitbreiden met digitale dollars. Voor veel inwoners met instabiele economieën wordt de dollar als een veilige haven gezien vanwege de relatieve sterkte in perioden van wereldwijde economische onrust.

Deze trend kan uiteindelijk positief zijn voor bitcoin en de rest van de cryptomarkt, aangezien deze munten kunnen fungeren als droog poeder dat de volgende bullmarkt helpt te voeden.

Handel in stablecoins neemt toe als bitcoin volatiliteit afneemt

Dat de volatiliteit van bitcoin afneemt, heeft ook geleid tot een daling van het dagelijkse transactievolume. In juni zorgde dit ervoor dat de waarde van de transacties die werden uitgevoerd met stablecoins hoger was dan met bitcoin.

Crypto data aggregator Unfolded laat dat ook zien in een grafiek, waar de trend van de afgelopen maand te zien is.

“In juni 2020 is er voor het eerst meer waarde verschoven met stablecoins dan met bitcoin.’

Droog poeder voor bitcoin

Unfolded laat ook zien dat de totale waarde van alle stablecoins dit jaar ontzettend hard is gegroeid. In maart 2020 was er ongeveer 6 miljard dollar aan stablecoins. Dat is binnen een paar maanden verdubbeld naar 12 miljard dollar.

‘Nadat het 5 jaar duurde voordat de stabielecoinvoorraad 6 miljard bereikte, duurde het slechts 4 maanden om te groeien van 6 miljard naar 12 miljard na de 12 maart crypto-crash.’

Omdat de barrière om te wisselen van stablecoins naar andere digitale activa zoals bitcoin vrij laag is, zien veel investeerders dit als droog poeder. Als de prijs van bitcoin weer aantrekt (of juist keihard daalt) dan is het voor investeerders simpel om hun stablecoins om te zetten in bitcoins.

En hoe je het ook went of keer, er is 12 miljard dollar vastgezet in stablecoins. In stilstaande munten die toch een keer ergens naar toe moeten. Tuurlijk, 12 miljard dollar is niet genoeg om een bullrun van jewelste te veroorzaken, maar de verwachting is wel dat dit bedrag de komende maanden zal blijven groeien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.