Amerikaanse grootbank voorspelt bitcoin van 145 duizend dollar, eerst daling naar 26 duizend dollar

Nikolaos Panigirtzoglou en zijn team van investeringsstrategen bij JPMorgan hebben een rapport gepubliceerd waarin staat dat bitcoin op de lange termijn 145 duizend dollar waard kan worden. Enige kanttekening is dat de munt op de korte termijn nog verder kan dalen.

Middellange termijn bijgesteld

Deze bullish voorspelling lijkt wat gek getimed. Afgelopen maand daalde de bitcoin koers namelijk van 57 duizend naar 30 duizend dollar. Inmiddels is de waarde alweer gestegen naar 37 duizend. De uitspraak stamt dan ook uit januari 2021, maar Panigirtzoglou staat hier nog steeds achter. Toch hebben ze hun voorspelling op de middellange termijn naar beneden bijgesteld.

De strategen van JPMorgan voorspelden dat de prijs van bitcoin op middellange termijn tussen 24 duizend en 36 duizend dollar zal blijven handelen op basis van de volatiliteitsratio’s, althans, vergeleken met goud.

Vergelijken met goud

In een mail naar klanten schreven ze:

‘De reële waarde voor bitcoin op basis van een volatiliteitsverhouding van Bitcoin tot goud van ongeveer x4 zou 1/4e van $ 145k of $ 36k zijn. De reële waarde voor Bitcoin op basis van de huidige volatiliteitsverhouding van Bitcoin tot goud van ongeveer x6 zou 1/6e van $ 145k of $ 24k zijn. We zien dus een reële waarde van $24k tot $36k op de middellange termijn.’

In het bericht staat ook dat JPMorgan nog steeds gelooft dat het mogelijk is dat bitcoin op de lange termijn 145.000 dollar bereikt. Dit zou een ‘theoretisch doel’ zijn voor bitcoin. Ze gaan uit van ‘een convergentie van de Bitcoin-volatiliteit naar die van goud en een gelijkmaking van bitcoin-toewijzingen aan die van goud in beleggersportefeuilles.’

Ofwel, beleggers wisselen goud om voor bitcoin.

Jong wil bitcoin, oud gaat voor goud

Vorig jaar schreef hetzelfde team nog dat vooral jongere beleggers de voorkeur geven aan bitcoin, terwijl oudere beleggers voor goud kiezen bij het kiezen van een alternatieve belegging. Afgelopen maand zou er een ommekeer zijn geweest, toen bitcoin daalde naar 30 duizend dollar, kozen veel beleggers voor goud in plaats van bitcoin als een veilige haven.

Dat markeert alleen maar de potentie van bitcoin. Als de munt volwassen wordt en investeerders er evenveel geld aan zouden toewijzen als aan goud, dan is 145 duizend dollar haalbaar.

Eerst 26 duizend

De analisten van JPMorgan voegden er echter aan toe dat ‘volledige convergentie of egalisatie van volatiliteiten of toewijzingen in de nabije toekomst onwaarschijnlijk is.’ Volgens de memo zou BTC moeten dalen tot 26 duizend dollar voordat het momentum op langere termijn capitulatie zou signaleren.

Panigirtzoglou zegt dat institutionele beleggers terughoudend lijken om BTC te kopen na de grote prijsdaling van vorige maand. De toenemende beweeglijkheid van de koers beweegt deze rijkaards juist naar goud.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.