17 biljoen redenen om te investeren in bitcoin

Meer dan 17 biljoen dollar zit wereldwijd vast in obligaties met een negatief rendement. Dit is reden tot zorg voor bankiers, economen, ondernemers en investeerders, althans op de lange termijn.

17 biljoen redenen

Cameron Winklevoss is de oprichter van crypto exchange Gemini. Hij deelt de mening dat de dreiging van negatief renderende obligaties inderdaad reëel is.

Winklevoss voegde eraan toe dat die 17 biljoen dollar aan negatief renderende obligaties ook wel 17 biljoen meer redenen zijn waarom mensen moeten investeren in Bitcoin.

Om die 17 biljoen dollar in perspectief te plaatsen, dit is twee maal de waarde van al het goud dat ooit is gedolven en 115 keer de waarde van het hele bitcoinnetwerk.

Ondanks negatief rendement, stijgende koers

Bloomberg schrijft dat dertig procent van alle obligaties negatief rendement oplevert. Dit betekent dat als beleggers zo’n obligatie kopen en deze tot het einde van de looptijd aanhouden, ze gegarandeerd geld verliezen.

Toch blijven investeerders obligaties kopen omdat de basisprijs blijft stijgen, en daar willen ze van profiteren. Ook kunnen er gunstige wisselkoersen zijn waardoor bepaalde obligaties goedkoper opgekocht kunnen worden.

Er is dus een markt voor negatief renderende obligaties, en dat is nog zachtjes uitgedrukt. De koers blijft maar stijgen waardoor er al gesproken wordt over een obligatiebubbel. Pensioenfondsen verliezen hierdoor een waardevolle bron van inkomsten en risicovollere bedrijven worden gestimuleerd om hun activa in te zetten. Tegelijkertijd moeten banken burgers geruststellen dat ze niet plotseling geld vragen om hun geld bij hun op te slaan.

Italiaanse obligaties hebben een grote bijdrage aan het aantal verliesgevende obligaties. Maar ook bedrijfsobligaties dragen bij, denk aan de obligaties van Siemens AG, nooit eerder bestond er een obligatie met zo’n negatief rendement. En zelfs bij deze obligaties zijn sommige beleggers teleurgesteld dat zij niet de kans hadden om mee te doen.


Wil jij net als 50.000 Nederlanders ook op de hoogte zijn van het laatste cryptonieuws?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief


Hoe werkt negatief rendement op een obligatie?

Eigenlijk heel simpel. Stel dat een obligatie met een looptijd van 5 jaar 10 euro waard is. Elk jaar krijg je tien procent rendement op de originele waarde van 10 euro, dat is 1 euro per jaar. Na de looptijd van 5 jaar krijg je die 10 euro terug en elk jaar heb je 1 euro gekregen. In totaal krijg je 15 euro terug op een investering van 10 euro. Klinkt mooi.

Maar die obligaties zijn verhandelbaar en op het moment dat er meer vraag is, stijgt de prijs. Op het moment dat een handelaar meer dan 15 euro betaalt voor die obligatie kan hij geen winst op het rendement pakken. Hij gokt op een prijsstijging van de obligatie. Dit wordt negatief rendement genoemd.

Verzeker je met bitcoin tegen deze Ponzi

Shilpa Lama van beincrypto noemt dit een typisch voorbeeld van een Ponzi. Ook Rhytm ziet dat zo.

Misschien wordt het tijd voor pensioenfondsen, banken en investeerders om een verzekering te hebben tegen deze negatieve rendement. Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat bitcoin de ultieme verzekering biedt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.