bitcoin

Mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin gemined

Vanochtend werd de 18 miljoenste bitcoin gemined. Een mijlpaal voor de allereerste cryptocurrency!

Hoewel 18 miljoen maar een getal is, onderstreept deze gebeurtenis hoe schaars bitcoin eigenlijk is. En hoe schaars bitcoin uiteindelijk wordt, want er is een limiet op het maximaal aantal bitcoin. Hiervan is ruim 85 procent nu al in omloop.

Hoe schaars is bitcoin eigenlijk?

Bitcoin heeft een beperkte oplage van 21 miljoen stuks. Het getal van 21 miljoen doet er eigenlijk niet toe, dat had net zo goed 100 miljoen of elk ander willekeurig getal kunnen zijn. Het belangrijkste is dat er een limiet is en dat coins niet zomaar bijgedrukt kunnen worden.

Dat is wel het geval bij fiat valuta zoals de euro en de dollar. Bitcoin zet zich nadrukkelijk af van dit systeem door vooraf een limiet op het aantal munten te stellen.

Instroom om de vier jaar gehalveerd

Daar komt bij dat de toestroom van nieuwe bitcoin iedere vier jaar wordt gehalveerd. Om precies te zijn om de 210.000 transactieblokken. Elke tien minuten wordt er een nieuw transactieblok toegevoegd aan de blockchain van bitcoin.

In de eerste vier jaar kwamen er nog 50 bitcoin per tien minuten vrij. De vier jaar daarna 25 bitcoin per tien minuten, daarna 12,5 bitcoin en vanaf volgend jaar nog maar 6,25 bitcoin per tien minuten. Reken je dit door, dan kom je op 21 miljoen bitcoin in 2140. Dit gegeven zorgt ervoor dat de instroom van nieuwe bitcoin voorspelbaar is.

Hieronder zie je de ontwikkeling van het aantal bitcoin over de jaren heen. De blauwe lijn vertegenwoordigt het aantal bitcoins wat op de markt komt. In 2019 zijn ruim 85 procent van alle bitcoin al beschikbaar. De oranje lijn geeft de instroom van nieuwe bitcoin weer, deze wordt grofweg om de vier jaar gehalveerd. Hierdoor wordt ook de inflatie steeds lager. bitcoin-inflatie-totaal-aantal-bitcoin-stock-to-flow-block-halving

Maar komen er wel maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop?

Eigenlijk niet, uit onderzoek blijkt dat 3,5 miljoen bitcoins verloren zijn. In de vroege dagen van bitcoin was het bewaren van je cryptomunten een hele klus. Bitcoins bewaarde je met de originele software van Bitcoin Core. Je wachtwoord werd opgeslagen in een bestand met de naam wallet.dat. Raakte je dat bestand kwijt? Dan kon je simpelweg niet meer bij je bitcoin komen.

Er gaat een verhaal dat een Engelsman op die manier 7.500 bitcoin is verloren. Hij heeft zijn harde schijf weggegooid, en kan daarom niet meer bij het walletbestand. 7.500 bitcoin is nu ruim 54 miljoen euro waard.

Van die 3,5 miljoen bitcoins zijn er 2,5 miljoen verloren en staat 1 miljoen nog in de wallet van de mysterieuze bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto. Met deze coins is nooit iets gedaan, de verwachting is dan ook dat deze 1 miljoen verloren zijn.

In totaal zullen er dus maar 17,5 miljoen ‘bereikbare’ bitcoin zijn.

Hoe schaars is 17,5 miljoen bitcoin?

Om het even in perspectief te brengen, hoe schaars is 17,5 miljoen bitcoin eigenlijk? Met 17,5 miljoen bitcoin kan je:

  • Iedere Nederlander 1 bitcoin geven (7.100 euro), of
  • Iedere Chinees 0,01 bitcoin geven (71 euro), of
  • Heel de wereldbevolking slechts 0,002 bitcoin (14,20 euro) geven
  • Er zijn 55 miljoen miljonairs wereldwijd, dit betekent dat zij ieder niet eens een halve bitcoin kunnen bezitten

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.