Bitcoin is te groot geworden om te kunnen verbieden

Sinds november is er veel onzekerheid rondom bitcoin. Denk aan toezicht door regelgevers, de volatiliteit in de markt, geopolitieke onrust, rentestanden en Covid.

Charles V Payne, auteur van ‘Undressing Bitcoin’ en consultant Layah Heilpern, spraken op Fox Business over bitcoin. Heilpern gaf haar mening over het Bitcoin-netwerk en de acceptatie van digitale activa in het huidige klimaat.

Te groot om te verbieden

Volgens Heilpern is bitcoin te groot om te verbieden, ondanks wat de Verenigde Staten ook besluiten te doen met betrekking tot het reguleren van de cryptocurrency-markt, zei ze.

‘In dit stadium is het Bitcoin-netwerk te groot om te verbieden. We hebben momenteel meer dan tienduizenden miners die het netwerk wereldwijd beveiligen in verschillende landen op verschillende continenten en in verschillende rechtsgebieden.’

Bitcoin is decentraal

Ze benadrukte het belang van decentralisatie:

‘Het is echt belangrijk dat ze zich in verschillende rechtsgebieden bevinden, want wat de VS ook besluit te doen, het betekent niet dat het ook in andere delen van de wereld zal gebeuren. Latijns-Amerika is een geweldig, denk aan El Salvador dat Bitcoin als wettig betaalmiddel gebruikt, en het heeft een domino-effect op de rest van Latijns-Amerika, aangezien Panama soortgelijke ideeĆ«n heeft.’

Daling komt niet alleen door QE

Het meest opvallende is dat er veel belangstelling is voor de Federal Reserve (de Fed) en haar beleid inzake kwantitatieve versoepeling (QE), evenals voor de manier waarop deze voorstellen de koers van Bitcoin beĆÆnvloeden.

Hoewel de waarde aanzienlijk is gedaald sinds november, gelooft Heilpern niet dat het QE-beleid de belangrijkste reden is geweest voor de geleidelijke daling van de bitcoin koers in 2022.

OekraĆÆne en Rusland

In plaats daarvan kijkt ze naar de huidige geopolitieke situatie tussen OekraĆÆne en Rusland op:

‘Ik denk dat het belangrijkste probleem de huidige geopolitieke situatie is waarin we ons momenteel bevinden. We zien een dreigende oorlog in Rusland. Het VK en de VS zijn politiek zeer betrokken. Dat zal veel zorgen baren; mensen gaan natuurlijk hun meest risicovolle activa verkopen.’

Ook hebben sommige landen de voorschriften inzake Covid opgeheven, terwijl andere dat niet hebben gedaan, en vanwege de angst, onzekerheid en twijfel die het gevolg is; heeft een behoorlijk aantal investeerders hun beleggingen verkocht.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.