Miner geeft 20 miljoen euro terug na foute transactie Ethereum

Het idee van cryptocurrency is om menselijke factoren zoveel mogelijk uit te bannen en te vertrouwen op code en financiële prikkels. Deze Ethereum miner trekt zich hier niets van aan. De miner ontving namelijk per ongeluk 20 miljoen euro na een fout van iemand, maar besloot om deze coins weer terug te sturen.

Deze fout mag wat kosten

Op 27 september werd door het DeversiFi-team een ​​foutieve transactie opgemerkt met een buitengewoon hoge netwerkvergoeding. Een gebruiker die verbonden was via een hardware-wallet betaalde maar liefst 7.676 ETH, of ongeveer 20 miljoen euro tegen de koers van dat moment.

DeversiFi is een decentrale exchange (DEX) en is in 2019 ontwikkeld door het grote Bitfinex. Iemand probeerde 100.000 USDT te verzenden via de DEX, deze draait op Ethereum en die USDT zou dan ook via het ETH netwerk worden verzonden. De transactie viel op omdat de wallet waar deze coins van verstuurd zijn, aangemerkt is als een wallet van Bitfinex. Ok, dat was niet hetgeen wat opviel, wat echt in het oog sprong, was de hoogte van de transactiekosten. Er is voor 7.676 ether aan transactiekosten meegegeven.

De anonieme miner die dit blok vond, moet vast raar hebben opgekeken (en wellicht een sprongetje hebben gemaakt).

Miner heeft hét geweten

De CTO van Bitfinex, Paolo Ardoino, verzekerde gebruikers dat het probleem door het bedrijf zelf zal worden opgelost als al het andere faalt.

‘Geen enkele gebruiker zal worden beïnvloed. Deversifi heeft al bevestigd dat ze ervoor zullen zorgen. En in het slechtste geval regelt Finex het met zijn bedrijfsfondsen. Geen enkele gebruiker zal worden beïnvloed.’

Gelukkig voor de gebruiker, en de bankrekening van Bitfinex, stemde de miner ermee in om vandaag bijna alle ETH terug te betalen die ten onrechte aan de transactie was uitgegeven. DeversiFi meldde dat de mijnwerker had ingestemd om de ETH terug te geven, eraan toevoegend dat een postmortem van het incident aanstaande zou zijn.

‘Bedankt aan de miner van blok 13307440 die we kunnen bevestigen dat hij 7626 ETH retourneert die vandaag ten onrechte als tx-vergoeding is betaald.’

Verschil van 50 ether

De miner lijkt zo ongeveer 50 ether in zijn zak te kunnen steken, ook niet slecht. Een deel van het verschil tussen de twee getallen kan ook te maken hebben met dat deze coins uit de roulatie zijn gehaald.  De transactie was een smart contractinteractie en maakte namelijk gebruik van het nieuw geïmplementeerde EIP-1559.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.