Bitcoin zakt van 10.000 naar 8.100 dollar, op weg naar halving van vanavond

Bitcoin was aan het begin van het weekend even 10.000 dollar, en leek beter te presteren dan menig aandelenkoers als de S&P 500 index. In dit artikel kijken we naar de correlatie op de korte termijn. Want als de S&P daalt, kun je dan verwachten dat bitcoin mee daalt?

Geen directe correlatie

Gisteren kwam de man met de hamer, om de run naar 10.000 dollar op z’n kop te slaan. De dollarwaarde van de bitcoin koers corrigeerde met bijna 20 procent en daalde naar 8.100 dollar. Deze hele beweging omlaag vond plaats tijdens het weekend, en dan zijn alle aandelenbeurzen gesloten. Dat betekent dat de koers van de aandelenbeurs geen directe hand had in bitcoins prijsdaling.

Een winstspelletje

Er gaan verhalen dat de run naar 10.000 dollar een gewoon een winstgevend spelletje was van grote handelaren. Yashu Gola van Bitcoinist schrijft dat de bitcoinprijs expres werd opgepompt door whales vanwege de FOMO rond de bitcoin halving die vanavond plaatsvindt. ‘Kleine handelaren volgden het voorbeeld en kochten de cryptocurrency op lokale toppen. Het lijkt erop dat de grote spelers massaal bitcoin verkochten vlak boven de 10.000 dollar, wat een enorme correctie veroorzaakte.’

Mocht je nieuw zijn in crypto en rond de 10.000 dollar gekocht hebben, dit gebeurt vaker. Prijsstijging gevolgd door snelle correcties komen veel voor. Maar ook al zijn dit marktcycli, het kan geen kwaad om met een schuin oog naar externe factoren te kijken, zoals de aandelenmarkt.

Aandelenmarkt kan met 32% dalen

Doug Ramsey, de chief investment officer van de Leuthold Group, voorspelde onlangs bij Bloomberg dat de S&P 500-index een correctie van 32 procent zou kunnen ondergaan. Hij onderbouwt dit door de stijgende koersen vanaf de crash van 12 maart te vergelijken met het banenverlies in de VS. Hij noemt dit een niet reële weergave van de werkelijkheid.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics schreef dat het werkloosheidscijfer van de VS in april met 14,7 procent steeg, dit komt neer op 20,5 miljoen extra werklozen.

Ramsey zag verder een reeks rode vlaggen in de rally van de S&P 500. De S&P 500 is een index van 500 van de grootste aandelen, uit allerlei sectoren. Hoewel de index als geheel steeg, zag hij ook dat er veel sectoren zijn die het zwaar hebben en waarbij de laatste cijfers nog niet verwerkt zijn. Hij duidt dan op de transportsector en financiële dienstverlening.

Het effect op bitcoin

Volgens de investeerder is de S&P 500 nu een risicovolle investering, een neerwaartse beweging ligt in het verschiet. Dat kan slecht zijn voor bitcoin. De afgelopen maanden leek bitcoin zich los te trekken van de aandelenkoersen, maar op 12 maart, toen het er echt om ging, daalde trokken de aandelenmarkten bitcoin mee de afgrond in.

In maart haalden grote investeerders massaal hun geld uit bitcoin om hun verliezen op Wall Street te dekken. Als gevolg hiervan daalde de prijs met maar liefst 50 procent. De neerwaartse voorspelling van de S&P 500 van Ramsey zou voor een soortgelijk scenario kunnen zorgen.

Maar zelfs met de crash van afgelopen weekend, is bitcoin met 25% gestegen sinds het begin van het jaar. Op 1 januari was bitcoin 6.400 euro en nu ongeveer 8.000 euro. Dat is beter dan welke traditionele aandelenmarkt dan ook, inclusief de Dow Jones en Nasdaq.

Wat ook voor bitcoin spreekt, is dat vanavond de bitcoin halving plaatsvindt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.