Bitcoin mag vanaf 2020 aan de grote mensentafel zitten, jaaroverzicht

Wat een jaar. De pandemie en de verstrekkende economische gevolgen daarvan hebben de wereld hard getroffen. Ondertussen was dit de kans voor bitcoin om zich te bewijzen als veilige haven in tijden van crises. En die kans heeft bitcoin met beide handen gegrepen. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van 2020.

Politieke spanningen tussen Amerika en Iran

Je zou het bijna vergeten, maar dit jaar begon met politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Midden in deze onzekere tijden begon bitcoin met een bijzondere opmars. Bitcoin brak uit een dalende trend en begon aan de weg omhoog.

In februari schoot bitcoin voor het eerst door de magische grens van 10.000 dollar. De volgende keer zou meer impact hebben.

Corona laat zijn sporen achter

Ondertussen vervolgde het coronavirus zijn wereldreis. Via Italië drong het virus Europa binnen, en al snel werd de Verenigde Staten ook getroffen. Toen president Donald Trump een inreisverbod aankondigde voor, werd duidelijk dat het coronavirus nog lang onder ons zou zijn.

Deze realisatie had een flinke impact op alle financiële markten wereldwijd. Koersen van aandelenmarkten in Amerika, Azië en Europa daalden in rap tempo. De prijs van futures op olie was zelfs even negatief. Bitcoin dook naar beneden en vond een dieptepunt op 3.850 dollar.

Stimuleringsmaatregelen zijn brandstof voor bitcoin

Overheden stelden een lockdown in, de motor van de economie haperde. Onder andere restaurants, bioscopen en vliegtuigmaatschappijen kwamen in zwaar weer terecht.

De Federal Reserve begon met een opkoopprogramma van maar liefst 700 miljard dollar om verdere economische schade in Amerika te beperken. Ook kreeg iedere Amerikaanse burger recht op een eenmalige cheque van 1.200 dollar.

Deze maatregelen hadden een positief effect op de koersen van alle financiële markten. Het is moeilijk hard te maken of er een direct causaal verband is, maar ook de bitcoin koers begon te herstellen. Eind april was bitcoin alweer 9.000 dollar waard.

Bitcoin halving zorgt voor minder aanbod

De vraag naar bitcoin als veilige haven en oppotmiddel begon te stijgen. En op 11 mei gebeurde er iets belangrijks bij de aanbodzijde: de bitcoin halving. Dit is de halvering van de beloning van bitcoin miners, die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt.

Voorafgaand aan de bitcoin halving stroomde er elke tien minuten 12,5 nieuwe bitcoins op de markt. Na de halving zijn dat er nog maar 6,25.

Stijgt de vraag, maar wordt het aanbod beperkter? Dan is dat alleen maar positief voor de koers.



Bitcoin breekt door 10.000 dollar

Na de halving komt bitcoin in eerste instantie maar langzaam op gang. De koers beweegt enkele maanden zijwaarts. Maar op 21 juli breekt bitcoin definitief uit een koersformatie die sinds mei zichtbaar was. Dit was het startschot voor de stijging richting 10.000 dollar.

Grote namen mengen zich in bitcoin

Bitcoin’s goede prestaties beginnen ook op te vallen bij grote beursgenoteerde bedrijven. MicroStrategy was het eerste bedrijf dat zijn kasreserves in bitcoin durfde om te zetten. En niet voor een klein bedrag, maar voor maar liefst 425 miljoen dollar.

Square, de betaalapp van Twitterdirecteur Jack Dorsey, volgde snel daarna. Square kocht voor 50 miljoen dollar aan bitcoin op 8 oktober.

Het ene bullish nieuws volgde na het andere. Maar eind oktober was er wel heel bijzonder nieuws. Betaaldienst PayPal biedt handel en betalingen aan in cryptocurrency’s zoals bitcoin, ethereum en litecoin. Dit zorgde voor nog meer legitimiteit aan de cryptosector.

Tenslotte prijzen bekende miljardairs zoals Stanley Druckenmiller, Bill Miller en Ricardo Pliego bitcoin aan op nationale televisie. Zij geven openlijk aan bitcoin te bezitten.

Bitcoin laat zich niet leiden door het nieuws

In deze periode gaat het zo goed met de bitcoin koers, dat negatief nieuws geen kans meer had. Op 2 oktober werden de grote namen achter BitMEX gearresteerd, maar deze gebeurtenis had verrassend genoeg weinig impact op de koers.

Ook de Amerikaanse verkiezingen en de aankondiging van een corona-vaccin deed het bullish sentiment van bitcoin niet omslaan.

Opmars van bitcoin richting all-time high

Bitcoin vervolgt zijn weg omhoog, vooral vanaf oktober gaat het snel. Weerstanden worden moeiteloos verbroken. Het lijkt al niet eens meer bijzonder wanneer de koers met duizend dollar op een dag stijgt.

Op dinsdag 24 november om 18:24 bereikte bitcoin dan eindelijk de allerhoogste waarde ooit. Op Bitstamp werd het niveau van 19.666 dollar, het oude record, toen verbroken.

All Time Highs aan de orde van de dag

Laten we het jaaroverzicht eindigen met een grafiek. Excuses voor de kleine getallen, maar je kunt daar niet omheen als je de parabolische groei van bitcoin wil laten zien. Sinds de laatste grote correctie begin september is bitcoin bezig aan een ongekend harde groei.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.