Bitcoin bullrun FUD van 2021 is kinderspel vergeleken met 2013

Elke bullrun heeft te maken met dezelfde menselijke emoties, FOMO, FUD en alles daartussen. Dan Held stuurde gisteren een nieuwsbrief en vergeleek de bullrun van nu met de allereerste bullrun, die van 2013.

En als je de FUD-berichten van dit jaar bekijkt, dat is kinderspel vergeleken met wat er in 2013 zich afspeelde. Maar voor we de inhoud induiken, eerst een grafiek.

Kan 2021 de lijn van 2013 volgen?

Hieronder is de blauwe lijn de ontwikkeling van de bitcoin koers in 2013, de witte lijn is de huidige prijs. Ze lijken verdacht veel op elkaar, en als volgens dit model de koers 2013 achterna blijft lopen, dan is 256 duizend dollar (215 duizend euro) aan het eind van het jaar goed mogelijk!

Bitcoin bullruns vergelijken

2013 was wild!

Dan Held schrijft in zijn nieuwsbrief dat de meeste vroege investeerders het gevoel van naderend onheil hadden dat ze zouden kunnen worden gearresteerd: ‘Ons doel was om nieuw geld te creëren dat direct het gezag van de staat ondermijnde.’

Destijds waren er bijna geen regels, geen arrestaties, geen uitleg en geen gebruiksvriendelijke producten. Hij noemt dit het wilde westen en waanzinnig riskant voor een nieuweling. Dit onderbouwt Held met de volgende voorbeelden:

Operationeel:

  • Coinbase haalde Bitcoin van Bitstamp. Ze waren destijds een broker en geen exchange. Ze hadden in heel februari 2013 (vlak voor de bull run) slechts 1 miljoen dollar aan volume.
  • In april ondervonden betalingsverwerkers BitInstant en MtGox verwerkingsvertragingen vanwege onvoldoende capaciteit, waardoor de bitcoin koers daalde van 266 naar 76 voordat deze binnen zes uur terugkeerden naar 160 dollar.
  • Twee bedrijven, Robocoin en Bitcoiniacs, lanceerden op 29 oktober 2013 ‘s werelds eerste bitcoin-geldautomaat in Canada, waardoor klanten bitcoin konden verkopen of kopen in een koffiezaakje in het centrum.
  • De Chinese internetgigant Baidu stond toe dat klanten van websitebeveiligingsdiensten met bitcoin konden betalen.

Regelgeving:

  • Silk Road (drugs) en Satoshi Dice (gokken) vertegenwoordigden een groot deel van de use-cases.
  • In mei namen de Amerikaanse autoriteiten rekeningen in beslag die verband hielden met Mt. Gox nadat ontdekt werd dat de beurs niet geregistreerd was als geldzender bij FinCEN in de VS. Regelgevers begonnen eindelijk enkele richtlijnen vast te stellen over wat legaal was en welke instantie bevoegd was.
  • In oktober nam de FBI ongeveer 26.000 BTC van Silk Road in beslag en arresteerde de vermeende eigenaar Ross William Ulbricht.
  • Op 5 december 2013 verbood de People’s Bank of China Chinese financiële instellingen om bitcoins te gebruiken. (China FUD is van alle tijden) Na de aankondiging daalde de waarde van bitcoins en accepteerde Baidu geen bitcoin meer voor bepaalde diensten.

Protocol:

  • In maart splitste de Bitcoin-blockchain tijdelijk in twee onafhankelijke ketens met verschillende regels over hoe transacties werden geaccepteerd. Zes uur lang waren er twee Bitcoin-netwerken tegelijk actief, elk met een eigen versie van de transactiegeschiedenis. De kernontwikkelaars riepen op tot een tijdelijke stopzetting van transacties, wat leidde tot een scherpe daling van de prijs.
  • Mt. Gox stopte kort met Bitcoin-stortingen en de prijs daalde kort met 23% tot 37 toen de gebeurtenis plaatsvond, maar herstelde naar 48 dollar.

Dan Held noemt 2013 te gek: ‘Een kleine, rare groep mensen werd plotseling in de schijnwerpers gezet, regelgevers worstelden en de marktinfrastructuur werd net pas gebouwd.’ Niet gek dus, dat in datzelfde jaar BTC Direct het levenslicht zag.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.