In 2021 werd bitcoin volwassen: 60 procent stijging, Tesla en El Salvador

Het jaar 2021 is een bewogen jaar geweest voor bitcoin. Op het moment van schrijven mogen we een plus noteren van meer dan 60 procent, maar ondanks dat zijn niet alle hooggespannen verwachtingen uitgekomen. Op basis van de voorgaande bull markten hadden veel analisten voor december 2021 een absolute top van de huidige cyclus in hun agenda gezet. Vooralsnog blijft die uit en moeten de extreme koersvoorspellingen die voor deze maand gedaan waren nog even in de ijskast.

Alles bij elkaar kunnen we tot nu toe echter terugkijken op een goed jaar voor bitcoin waarin Tesla bitcoin op de balans heeft gezet, El Salvador bitcoin heeft geadopteerd als wettig betaalmiddel en we het wat de koers betreft ook zeker niet slecht gedaan hebben. Het sentiment in de markt mag op dit moment dan niet optimaal zijn, maar het zou een understatement zijn door te stellen dat bitcoin er op dit moment niet goed voorstaat.

Tesla voegt bitcoin toe aan de balans

MicroStrategy was in augustus van 2020 het eerste beursgenoteerde bedrijf dat bitcoin kocht voor op de balans. Dat zorgde uiteraard voor een enorme hype en de verwachting was dat het niet lang zou duren voordat andere bedrijven hen voorbeeld zouden volgen. In theorie is het namelijk een gouden zet. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je de miljarden van Apple mag beheren en de mogelijkheid hebt om een deel van die kasreserves in bitcoin te investeren. Zou je dat doen en dat vervolgens aankondigen, dan kan het niet anders dan dat de koers explodeert. Het lijkt dan ook een simpele manier om de reserves van een bedrijf te beschermen en zelfs stevig uit te breiden.

Tot nu toe blijven de grote namen echter nog achterwege. De enige echte grote beursgenoteerde partij die na MicroStrategy ook bitcoin op de balans heeft gezet is Tesla. In februari werd bekend dat Tesla voor 1,5 miljard dollar (1,32 miljard euro) aan bitcoin van de markt had gehaald. Daarnaast zou het bitcoin gaan accepteren als betaalmiddel.

Dat laatste was echter van korte duur, want in mei kondigde Tesla middels CEO Elon Musk aan dat het zou stoppen met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. De reden? Ze maakten zich bij Tesla zorgen over de klimaatafdruk van bitcoin, het energieverbruik zou niet rijmen met de grote doelen van Tesla en zodoende werd besloten bitcoin voorlopig niet meer als betaalmiddel te accepteren. Voorlopig, want Tesla wil bitcoin weer accepteren als betaalmiddel als voldoende duidelijk is dat de mining industrie voor tenminste 50 procent op duurzame energie draait. Hoewel dat inmiddels duidelijk lijkt, heeft Tesla de beslissing tot op de dag van vandaag nog niet teruggedraaid.

El Salvador doopt bitcoin om tot wettig betaalmiddel

Dan is het tijd voor het El Salvador van president Nayib Bukele dat in de zomer van dit jaar aankondigde bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Een interessante stap voor een land dat al jaren onderaan de wereldwijde economische ladder bungelt. Nadat het land kort na de eeuwwisseling hun eigen colon inruilde voor de Amerikaanse dollar zijn ze namelijk afhankelijk geworden van het monetair beleid van de Verenigde Staten. Dat heeft het land geen windeieren gelegd en bitcoin kan hier mogelijk een alternatief voor vormen.

Hoewel het land voor deze beslissing stevige kritiek te verwerken heeft gekregen van onder meer de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, trekt president Bukele zich nergens iets van aan. El Salvador blijft steevast bitcoin bijkopen bij iedere koersdip en heeft met de introductie van de Chivo wallet een begin van de infrastructuur voor bitcoin als betaalmiddel op poten gezet. Daarnaast heeft het vrij recent de plannen voor de zogenaamde Bitcoin City aangekondigd.

Dit enorme project, waarvoor het via de obligatiemarkt 1 miljard dollar (880 miljoen euro) wil ophalen, moet de volgende stap worden voor de adoptie van bitcoin in het land. De helft van het bedrag wat El Salvador ophaalt voor Bitcoin City wordt ingezet voor het beginnen van de bouw van de stad en de andere helft wordt aangewend voor het kopen van bitcoin. Interessante stappen van het land waar we zeker het laatste nog niet van gehoord hebben. Bitcoin blijft zich in rap tempo ontwikkelen tot een asset van wereldformaat.

Wij zijn dan ook razend benieuwd wat 2022 voor bitcoin in petto heeft.`


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.