Pensioenfondsen kunnen vanaf 2021 beleggen in bitcoin

Vermogensbeheerder Digital Asset Investment Management (DAiM) heeft de eerste door een werkgever gesteunde bitcoin pensioenregeling opgezet. Veel individuen sparen zelf al voor hun pensioen met bitcoin, maar dit is de eerste keer dat het via een officieel plan kan.

Een verzekering van 10 procent

Volgens een persbericht van 19 november zal het Amerikaanse DAiM dienen als adviseur en fiduciair om bedrijven hierbij te helpen. Het gaat om een pensioenplan dat verschillende aanbevolen modelportefeuilles biedt met een variërend risico voor traditionele activa en een toewijzing van maximaal 10 procent aan bitcoin.

De bitcoins worden offline bewaard (cold storage) door Gemini Trust, waardoor DAiM bitcoin kan overdragen aan werknemers die de deelnemende bedrijven verlaten.

Vanaf 2021

De plannen van DAiM zijn in overeenstemming met de Amerikaanse Employee Retirement Income Security Act van 1974, en kunnen vanaf 2021 door werkgevers worden aangeboden.

Amerikanen konden al bitcoin in hun individuele pensioenen verwerken sinds 2018. Want toen is de belastingdienst begonnen met het belasten van bitcoin. Adam Pokornicky van DAiM:

‘Het verschil is dat als je van werkgever wisselt, je je pensioenplan kon laten uitbetalen en het geld zelf kon omzetten in bitcoin. Maar het is nog nooit mogelijk geweest om in bitcoin te investeren met je pensioengeld terwijl je bij een bedrijf werkt, zonder een boete te accepteren of te stoppen met je baan.’

Pensioenbeheerders zijn traag

Pokornicky zegt dat de traditionele vermogensbeheerders te traag zijn om op te warmen tot bitcoin. Hij merkte ook op dat bijna geen enkele beleggingsadviseur gereguleerde toegang tot bitcoin voor makelaars- en pensioenrekeningen biedt.

Hij schrijft de terughoudendheid van de sector toe aan ernstige administratieve rompslomp rond de naleving van cryptovaluta. Daar zijn ze zelf een goed voorbeeld van, hij benadrukt dat het bijna een jaar van langzaam bouwen duurde voordat de dienst van DAiM werd goedgekeurd:

‘Als adviseur kun je niet zomaar beginnen met het beheren en adviseren van bitcoin omdat je dat wilt. Er is een enorme hoeveelheid werk en naleving die moet worden gedaan om operationele kaders, infrastructuur en strategische partnerschappen te ontwikkelen die ook nog eens compliant moeten zijn in elke staat.’

Pokornicky merkte ook op dat de vraag naar pensioeninvesteringen in bitcoin enorm stijgt: ‘We hebben de meeste vraag gezien van individuen tussen de 28-45 jaar.’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.