2021 CBDC verwachting: Centrale Banken en hun eigen cryptocurrency’s

Er komen steeds meer verslagen binnen over de laatste tests van China met zijn nieuwe digitale valuta, de Digital Currency Electronic Payment (DCEP).

China test al

De enorme bevolking van het land en de bijna totale controle over zijn economie geven de People’s Bank of China veel mogelijkheden voor het testen van gebruiksscenario’s, zoals het verdelen van 20 miljoen digitale yuan onder 100.000 gelukkige inwoners van Suzhou in de laatste fase van het testproces. Dit is een verdubbeling van de omvang van de laatste test met 10 miljoen digitale yuan en 50.000 mensen in Shenzhen.

Harmon van Hedera Hashgraph: ‘Ik denk dat wat China doet met het BSN, het Blockchain Services Network en de CBDC-inspanningen, dat ze letterlijk een stap of twee of misschien drie voorlopen op de rest van de wereld als het gaat om hun DLT-focus en inspanningen, en dat wordt opgemerkt.’

DLT staat voor distributed ledger technology, ofwel blockchain.

Rest van de wereld volgt

Het momentum van andere CBDC’s over de hele wereld wordt dus gestimuleerd door de ontwikkelingen in China en de geopolitieke implicaties. Centrale banken over de hele wereld zijn nu in een race om hun eigen digitale valuta te ontwikkelen.

‘China’s CBDC zorgde echt voor wat groepsdruk hier in de regio,’ vertelde Charles D’Haussy, een directeur van Consensys in Hong Kong. ‘En we hebben gezien dat ze in HK nog harder werken aan hun CBDC. De Bank of Thailand ook. Ook in Singapore wordt geweldig werkverricht met het MAS. Consensys is ook betrokken bij het project in Australië. Dus CBDC’s gaan echt vooruit en het is een grote verschuiving in de branche.’



Hoe reageren commerciële banken?

Nu steeds meer centrale banken hun eigen CBDC willen ontwikkelen, is het de moeite waard na te denken over de implicaties voor financiële dienstverleners. John Deacon, hoofd financiële dienstverlening van Dragon Infosec, een cybersecurity- en cryptografiebedrijf, stelt dat centrale banken zullen zoeken naar manieren om de desintermediatie van banken uit de particuliere sector te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door de toegang tot de CBDC zelf te beperken tot interbancaire clearing. Commerciële banken zouden dan hun eigen stablecoin op consumentenniveau kunnen creëren, ondersteund door de CBDC. Deacon: ‘Dit zou eindelijk een digitale betalingspoot voor digitale transacties creëren en banken ertoe aanzetten hun digitale aanbod te verbeteren.’

De pandemie van het coronavirus heeft de digitalisering van alles dit jaar al versneld. Verwacht er in 2021 nog meer van, vooral in de financiële wereld.

Digitale migratie

Douglas Borthwick, chief marketing officer van INX, voorspelt: ‘Voor eind 2021 zien we het begin van een digitale migratie. Aandelenvermeldingen op huidige verouderde beurzen beginnen te migreren naar digitale beurzen, waar de kosten om een ​​beursgenoteerd bedrijf te zijn aanzienlijk lager zijn dan nu, en de voordelen zijn buitengewoon: 24/7 handel en cap table-beheer in realtime. 2021 is het jaar waarin legacy migreert naar digitaal.’

En natuurlijk is onze eigen Europese Centrale Bank ook bezig met een digitale euro. Verwacht wordt dat mid-2021 knopen worden doorgehakt of deze er wel of niet komt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.