Twee derde energieverbruik mining komt van bitcoin, de rest altcoins

Onderzoekers van de Technische Universiteit van München willen ook altcoins het hoge energieverbruik van cryptominen aanrekenen.

Een derde komt van altcoins

Ulrich Gallersdörfer, Lena Klaaßen en Christian Stoll publiceerden een onderzoek in de augustus-editie van het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Hierin concluderen zij dat het minen van bitcoin slechts 66% van het totale energieverbruik van de 20 grootste cryptocurrency uitmaakt

‘Op basis van de onderliggende algoritmen, huidige hash-snelheden en beschikbare mining-apparaten, concluderen we dat bitcoin goed is voor 2/3 van het totale energieverbruik en dat de andere cryptocurrency’s de resterende 1/3 vertegenwoordigen.’

De studie bepaalde het stroomverbruik van altcoins door de rekenkracht en de miningapparatuur te analyseren. De andere coins zijn Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Dash (DASH), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC), DogeCoin (DOGE) , Bitcoin Gold (BTG), Decred (DCR), RavenCoin (RVN), MonaCoin (MONA), Bytom (BTM), SiaCoin (SC), DigiByte (DGB), Horizen (ZEN), Komodo (KMD) en Bytecoin ( BCN).

Is minen van crypto slecht voor milieu?

Het onderzoeksteam benadrukte dat de energievereisten van cryptocurrency mining een bron van zorgen kunnen zijn voor milieuactivisten. Maar veel onderzoeken richten zich uitsluitend op bitcoin in plaats van op alle cryptocurrency’s.

‘Energieverbruik is op zich geen probleem in het kader van klimaatverandering’, aldus het rapport. Het stelde echter dat cryptomining een onverwachte belasting veroorzaakt die extra middelen vereist.

Wijlen bitcoinner Hal Finney merkte al in 2009 op dat mining het potentieel heeft om een ​​ecologische nachtmerrie te worden vanwege de energiebehoeften. Dit was nog voordat er ook maar één altcoin bestond. Volgens de Digiconomist is het collectieve stroomverbruik van het bitcoinnetwerk, ongeveer 63,5 terawattuur, vergelijkbaar met het stroomverbruik van verschillende landen, waaronder Zwitserland.

Olie affakkelen

Het grootste deel van alle energie voor het bitcoinnetwerk komt al uit hernieuwbare energiebronnen. Volgens een rapport van december 2019 van onderzoeksbureau CoinShares wordt ongeveer 73% van het minen aangedreven door hernieuwbare energie.

Een oplossing die wordt voorgesteld om het energieverbruik van het minen aan te pakken, is om overtollig gas dat wordt geproduceerd tijdens het winnen van olie, om te zetten in elektriciteit. Door miners in containers op velden te plaatsen, is het niet nodig om pijpleidingen aan te leggen of overtollig gas te verspillen. De operaties zetten eenvoudig het overtollige gas of olie om in elektriciteit om de mijnbouwinstallaties van stroom te voorzien.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.