2,3 miljard dollar aan bitcoin contracten vervallen op eerste kerstdag

Op eerste kerstdag vervallen voor ongeveer 2,3 miljard dollar aan bitcoin futures. Dit zou wel eens voor een heel volatiele bitcoin kerst kunnen zorgen.

Honderdduizend bitcoins

Gisteren tweette databedrijf Skew dat 102.200 bitcoin opties op vrijdag vervallen. Met optiecontracten kunnen houders bitcoin kopen of verkopen tegen een specifieke prijs, die bekend staat als de strike price. De afloop van vrijdag heeft volgens Skew opmerkelijke clusters rond de strike price van 15.000 en de strike price van 20.000 dollar.

Normaal hoge volatiliteit

De vervaldatum van Bitcoin-optiecontracten wordt beschouwd als een gebeurtenis waarbij de bitcoin koers flink op of neer kan bewegen. Dit komt doordat contracthouders hun contracten aanpassen naarmate de vervaldatum nadert. Handelaren die winst maken, kunnen ook besluiten om de uitbetaling te ontvangen en de cryptocurrency te dumpen.

Strike of uitoefenprijs

Een strike price, of uitoefenprijs in het Nederlands, is de vaste prijs waartegen een derivatencontract kan worden gekocht of verkocht wanneer het wordt behaald. Voor callopties is de strike price de prijs waar het contrct kan worden gekocht door de optiehouder; voor putopties is de strike price de prijs waartegen het contract kan worden verkocht.

Van dergelijke gebeurtenissen is bekend dat ze grote schommelingen in de waarde van bitcoin veroorzaken. Doorgaans wordt de impact van een contract op de koers ongeveer één of twee dagen voor het verstrijken duidelijker.Gokken op 100.000 dollar

De handel in cryptoderivaten is dit jaar enorm gestegen naarmate meer handelaren en institutionele beleggers op zoek zijn naar extra blootstelling aan bitcoin. Vorige week begon het cryptoderivatenplatform Deribit met het aanbieden van futures op bitcoin met een strike price van 100.000 dollar die afloopt op 24 september 2021. Met andere woorden, je kunt nu al gokken op het magische getal van 100.000 dollar.

Beleggers en hodlers

Bitcoin bevindt zich momenteel midden in een bullmarkt die gedeeltelijk wordt aangewakkerd door institutionele beleggers en grote over-the-counter-transacties. Zelfs met de verwachte volatiliteit van de futures, is het goed mogelijk dat de bitcoin koers stabiel blijft. De huidige prijs wordt namelijk ondersteund door de institutionele vraag en hodlers.

Hodlers zijn eigenaren van saaie, maar oh zo belangrijke wallets. De bitcoins in deze wallets zijn illiquide, wat wil zeggen dat minder dan 25% van de bitcoin hebben verzonden, die ze ooit hebben ontvangen. Chainanalysis gelooft zelfs dat van alle bitcoins in omloop, 77% van wordt gehodled.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Is een investering in Ripple XRP verstandig? Ik zou het dan over 10 jaar willen verkopen. Zou dit een goede zet zijn?

  22 december 2020
  • Nee

   23 december 2020
 • Doe research op IOTA. Geen Ripple.

  23 december 2020
 • Cripple

  23 december 2020
 • cardano president!!

  24 december 2020