Waarom 24.000 dollar het volgende doel is voor Bitcoin

Wat was het spannend gisteren! Bijna bereikte bitcoin de magische grens van 20.000 dollar (16.170 euro). Op de meeste beurzen haalde de cryptocurrency een bijzonder record: de allerhoogste koers ooit. Hoe nu verder?

Het wordt spannend

We beginnen met een terugblik op de vier uurs-grafiek. Je ziet verschillende lijnen, maar we leggen ze één voor één uit. Vanaf 5 november bewoog de bitcoin koers zich in een kanaal, tussen de twee zwart oplopende trendlijnen in. Bitcoin brak uit de bovenkant van het kanaal, en de bovenste lijn was even een ondersteuning.

De koers schuurde even tegen de blauwe trendlijn en brak daar ook uit. De rode lijn op 19.500 dollar (16.287 euro) was vorige week woensdag een te sterke weerstand, de prijs dook met geweld naar de onderkant van het kanaal.

Maar in het weekend herstelde bitcoin zich. De koers testte de blauwe en de bovenste zwarte trendlijn, en schoot in één beweging door naar 19.861 dollar (16.588 euro). Dat is tot nu toe de hoogste koers ooit op Bitstamp.

Nu wordt het spannend. Zal 19.500 dollar opnieuw als weerstand dienen? Of kan bitcoin in de komende dagen de magische grens van 20.000 dollar (16.170 euro) overbruggen?

Bitcoin moet afkoelen

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin. Daaronder zie je de Relative Strength Indicator (RSI), een indicator die het momentum van de koers laat zien. Op dit moment is er divergentie tussen de koers en de RSI, en dat is voor de korte termijn geen goed teken. De bitcoin koers maakt hogere toppen, terwijl de RSI lagere toppen laat zien. Je ziet dit op de grafiek bij de blauwe lijnen. Net als in mei en augustus is het mogelijk dat bitcoin een tijd lang zijwaarts beweegt. De lijn op 16.475 dollar (13.755 euro) kan dan ondersteuning bieden.

De situatie nu lijkt een beetje op die van eind april en begin mei, helemaal links op de grafiek. Als we de koersbeweging van toen plakken over de koers nu, dan krijg je onderstaand beeld. De prijs beweegt dan een tijd lang zijwaarts om momentum op te bouwen op de RSI, en schiet dan door naar 24.000 dollar (20.040 euro). Het is geen garantie dat het ook zo gaat uitpakken, maar dit scenario is goed mogelijk. 

Het volgende station

Een koers van 24.000 dollar lijkt willekeurig, maar een andere indicator wijst op hetzelfde koersdoel. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin. De lijnen geven de reeks van Fibonacci weer. De verhoudingen tussen de getallen komen ook van pas in de technische analyse. De lijnen tussen de top en de bodem dienen vaak als sterke weerstanden en ondersteuningen.

De tweede lijn is het hoogtepunt van eind 2017, rond 19.660 dollar (16.418 euro). De groene lijn erboven is het 1.272 Fibonacci-niveau. Deze lijn bevindt zich net als in de vorige grafiek rond 24.000 dollar (20.040 euro). Deze prijs kan dus goed de volgende weerstand vormen.

Of gaat het sneller?

Toch kunnen de ontwikkelingen ook sneller gaan. Het bitcoin eco-systeem is anders dan in mei. Steeds meer bedrijven en institutionele partijen geven openlijk toe bitcoin te bezitten, of zijn bereid om in bitcoin te investeren. Het kan ook dat bitcoin dit jaar al door 20.000 dollar breekt.

Een bijzondere koersformatie die deze stijging voorspelt, is het cup-and-handle patroon. Of gewoon in het Nederlands, kopje en handvat. Wanneer je de vier uurs-grafiek hieronder bekijkt, dan zie je hem misschien al. Eerst maakt de koers een ronde bodem. Dat is het kopje. Daarna beweegt de koers tussen twee dalende trendlijnen, hieronder in het zwart.

Breekt de koers uit? Dan is het doel zo groot als de afstand tussen de schuine blauwe trendlijn en de bodem van het kopje. In dit geval kan de koers snel doorschieten naar 22.751 dollar (18.994 euro).

Wat verwachten we van bitcoin?

Het worden spannende weken voor bitcoin. Stoot de koers direct door naar 24.000 dollar (20.040 euro), of krijgen we eerst nog een correctie te zien? We beschrijven beide scenario’s: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin.

Bullish
De zwarte Fibonacci-lijn op 19.695 dollar (16.446 euro) lijkt voorlopig een weerstand. Lukt het bitcoin om de dag boven dit niveau te sluiten? Dan komt 24.204 dollar in zicht (20.211 euro), het volgende Fibonacci-niveau.

Daartussenin kan de koers nog weerstand ondervinden op 22.751 dollar (18.994 euro), het koersdoel van de cup-and-handle.

Bearish
Maar wat als bitcoin daalt? Dan kan de eerdere bodem op 16.147 dollar (13.485 euro) opnieuw een ondersteuning vormen. Gaan we af op de RSI, dan lijkt dit het meest realistische scenario, maar bitcoin heeft ons wel vaker weten te verrassen 😉


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.