Waarom vrijdag 25 juni een belangrijke dag is voor Ethereum, recordaantal contracten vervallen

Op vrijdag 25 juni vervallen een recordaantal Ethereum opties, terwaarde van bijna 1,5 miljard dollar. In maart 2021 verbrak Ethereum ook een record met het aantal opties, vanaf dat moment steeg de koers met 56% en bereikte binnen drie weken een waarde van 2500 dollar. Is zoiets nu ook mogelijk? Tijd om de cijfers in te duiken.

Halvering koers heeft gevolgen

Hoewel er nog nooit zoveel opties tegelijkertijd verlopen op Ethereum, is de totale dollarwaarde wel hoger geweest. Op 20 mei was deze namelijk bijna 5,5 miljard dollar, kort nadat de Ethereum koers zijn all time high van 4362 dollar had bereikt.

Inmiddels handelt Ethereum rond de 2000 dollar, wat betekent dat de waarde met meer dan 50% is gedaald. Ondanks deze daling verlopen morgen toch een recordaantal contracten, dat is indicatief voor een toegenomen interesse in de derivatenmarkt van Ethereum. Laten we eens kijken hoe de grote handelaren er bij zitten, voordat we conclusies gaan verbinden.

Bron: Bybt

Let op hoe de vervaldatum van morgen meer dan 650 duizend ETH-optiecontracten bevat, in totaal 45% van de totale openstaande interest van 3,4 miljard dollar. In tegenstelling tot futures-contracten, zijn opties verdeeld in twee segmenten. Call (koop) opties stellen de koper in staat om Ether te verwerven tegen een vaste prijs op de verloopdatum. Over het algemeen worden deze gebruikt bij neutrale arbitragetransacties of bullish-strategieën. Daarnaast worden de put- (verkoop)opties vaak gebruikt om zich in te dekken tegen of te beschermen tegen negatieve prijsschommelingen.

Bron: Bybit

Veel waardeloze call-opties

Zoals hierboven te zien, is er een onevenredig groot aantal call-opties op 2200 dollar en hoger ingesteld. Op dit moment is de waarde nog niet eens 2000 dollar, en als de waarde morgen onder het ingestelde niveau ligt, zullen de opties van 73% van de neutrale tot bullish opties waardeloos zal zijn. De 95 duizend call-opties die dan overblijven, vertegenwoordigen een openstaande interest van 228 miljoen dollar.

Aan de andere kant zijn de meeste beschermende putopties geopend op 2100 dollar of lager. Stel dat de koers boven dit niveau uitkomt, zal 74% van die neutraal tot bearish opties waardeloos zijn. De resterende 73.700 putopties vertegenwoordigen een openstaande interest van 177 miljoen dollar.

Zoals het er nu uitziet, lijkt het alsof veel investeerders morgen met waardeloze contracten overblijven.

CME toont stijgende institutionele vraag

De Chicago Mercantile Exchange, ‘s werelds grootste derivatenbeurs, lanceerde eerder op 8 februari zijn Ether-futures-product. Op de eerste handelsdag werd meteen voor 30 miljoen dollar aan volume verhandeld. Richard Delany, een senior analist van het OKEx Insights-team, zegt: ‘Dit lijkt inderdaad aanzienlijke institutionele belangstelling te hebben gewekt voor de nummer twee cryptocurrency.’

Delany wees er echter ook op dat de marktomstandigheden en context rond de lancering heel anders zijn in vergelijking met de lancering van CME’s Bitcoin Futures in december 2017. De lancering van de CME’s Bitcoin (BTC)-futures vond plaats aan het einde van een lange bullmarkt, toen interesse in digitale valuta’s over de hele linie was afgenomen. Het product bood Wall Street en instituties blootstelling aan bitcoin die geen toegang hebben tot kanalen die beschikbaar zijn voor particuliere beleggers. Delany voegde toe:

‘In de meer dan drie jaar sinds de lancering van CME BTC-futures is de bekendheid met dergelijke crypto-handelsinstrumenten toegenomen, wat heeft geleid tot een enorme groei in zowel CME BTC-futures als hun nieuwere ETH-tegenhangers. Ondanks de recente marktcorrectie blijft de belangstelling voor cryptocurrency over het algemeen veel groter dan begin 2018.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.