280.000 dollar bitcoin gedoneerd aan Assange en WikiLeaks

WikiLeaks ontving gisteren een donatie in bitcoin ter waarde van 280.000 dollar, omdat Julian Assange uitlevering aan de VS werd geweigerd.

De wallet van WikiLeaks heeft bitcoins van meerdere mensen ontvangen, zelfs nadat een rechtbank in Londen de uitlevering van Julian Assange aan de VS heeft geweigerd op basis van gezondheidsproblemen. Bitcoin en WikiLeaks hebben elkaar vaak getroffen in de afgelopen tien jaar, en de filosofie van Julian Assange komt overeen met de libertaire idealen van de early adopters.

615.000 dollar aan bitcoin

Gisteren tweettte cryptotransactietracker Whale Alert dat de WikiLeaks wallet een bedrag ontving van ongeveer 8,48 BTC ter waarde van 281.000 USD tegen de huidige bitcoin koers. In totaal bevat de wallet nu bijna 20 bitcoins, dat komt overeen met 615.000 dollar.

De timing is curieus, want gisteren werd bekend dat de VK Assange, de oprichter van WikiLeaks, niet wil uitleveren aan de VS. Amerika heeft hem veroordeeld tot 175 jaar gevangenisstraf voor zijn vermeende misdaden.

In december 2020 stond Assange nog op de lijst met namen voor een ​​presidentieel pardon van de vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump. Althans, zo gingen de geruchten. Deze berichten zorgden voor veel rumoer op social media, voordat de originele bron het nieuws terugtrok.

Toch blijven Assange en WikiLeaks steun ontvangen van de cryptocommunity. Het platform begon in 2017 met het accepteren van cryptocurrency-donaties na het besluit van de Freedom of the Press Foundation om de toegang tot financiering voor WikiLeaks af te sluiten. De enige dissident is het braafste jongetje van de klas: Coinbase. Zij blokkeerden bitcoin transacties naar Wikileaks.

Auteur Andreas M Antonopoulos zei destijds: ‘De cirkel is rond. De interesse van veel mensen in bitcoin begon toen WikiLeaks onder een buitengerechtelijk embargo door VISA, MC, PayPal en banken viel. Nu herhaalt Coinbase de geschiedenis. Oeps.’

WikiLeaks was er vroeg bij

Volgens een Reddit-bericht uit 2014 was WikiLeaks er vroeg bij. Het platform creëerde naar verluidt zijn eerste bitcoin ontvangstadres in juni 2011.

Destijds stond bitcoin nog in de kinderschoenen, en Satoshi (bedenker van bitcoin) drong er bij WikiLeaks nog op aan om geen bitcoin te ontvangen. Dat zou het netwerk te snel te groot maken.

Bron: https://bitcointalk.org/index.php?topic=1735.140

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.