Voor december 2021 is bitcoin tussen 100.000 en 288.000 dollar waard, aldus Nederlandse analist

Bitcoin volgt nog steeds braaf het Stock to Flow model van de Nederlander PlanB. Nu de prijs van een enkele bitcoin zo rond de 16.000 dollar ligt, zou je verwachten dat steeds meer bitcoiners achter het model gaan staan. Gelukkig is er altijd ruimte voor kritiek online, en sommigen gokken er zelfs actief tegen.

Bijna, of helemaal niet

Bitcoin haalde vannacht (weer) de hoogste prijs sinds januari 2018, toen het een teen van Arjen Robben in de WK-finale tekort kwam om de 16.000 dollar aan te tikken. Voor de tweede keer deze maand bleek dat prijsniveau te veel weerstand te bieden, de bitcoin koers is op het moment van schrijven 15.900 USD.

Het bullish momentum van de afgelopen maand heeft ervoor gezorgd dat bitcoin binnen de gestelde parameters van het Stock to Flow-model blijft. Of is het andersom?

Schaarste bepaalt prijs

Het Stock to Flow (S2F) -model werd voor het eerst gepubliceerd in maart 2019. PlanB schreef toen over de relatie tussen de huidige voorraad van bitcoin en de jaarlijkse nieuwe productie. Hiermee wordt schaarste cijfermatig onderbouwd.

S2F heeft de prijs van bitcoin ontzettend nauwkeurigheid in kaart gebracht na nu drie halvings. Het halveringsjaar 2020 verloopt op dezelfde manier als 2012 en 2016 tot nu toe, en als dat zo blijft dan wordt 2021 een jaar om nooit meer te vergeten.

Als het patroon zich opnieuw afspeelt, zou de bitcoin koers tegen het einde van 2021 boven de 100.000 dollar kunnen eindigen. Eerder deze week bevestigde de analist nogmaals dat hij achter zijn model staat.

‘Mensen vragen of ik nog steeds in mijn model geloof. Voor de duidelijkheid: ik twijfel er niet aan dat bitcoin S2FX correct is en bitcoin zal voor december 2021 $ 100K-288K aantikken. In feite heb ik nieuwe gegevens die bevestigen dat het aanbodtekort reëel is. IMO 2021 wordt spectaculair.’

Wie zijn de twijfelaars

Chief investment officer van crypto-hedgefonds Arcane Assets, Eric Wall, is niet overtuigd. Hij is zelfs bereid een miljoen dollar in te zetten dat het prijsmodel van Bitcoin binnen vijf jaar gebroken is. Met gebroken bedoelt hij dat bitcoin nog niet eens 50% van de voorspelde waarde behaalt.

Ari Paul van BlockTower Capital wilde ook meedoen aan de weddenschap en zei dat hij 3:1 zou geven op dezelfde weddenschap tegen het model. Zijn redenering was echter een beetje egoïstisch, en suggereerde dat het shorting-model een goede arbitragemogelijkheid zou zijn.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kijk de voorspellingen nog even na voor je dit gelooft.
    We hadden allang boven de ton moeten staan.

    13 november 2020
    • nope

      13 november 2020