2 biljoen dollar om bankencrisis te bevechten, tijd voor Bitcoin

Het is je vast niet ontgaan dat er afgelopen week een aantal Amerikaanse banken in de problemen raakten. Silvergate Bank, Signature Bank en Silicon Valley Bank zijn alledrie omgevallen en dat heeft een gigantische impact op het vertrouwen in de traditionele bankensector. Als we de bankiers van JPMorgan Chase mogen geloven, dan heeft de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) tot wel 2 biljoen dollar klaarliggen om verdere problemen te voorkomen.

Kleine banken in de problemen

Het zijn op dit moment met name de iets kleinere banken die last ondervinden van de beslissing van de Federal Reserve om de inflatie te bevechten met renteverhogingen. Sinds de renteverhogingen zijn de bankreserves gigantisch gedaald en dat betekent dat banken simpelweg minder ruimte hebben om liquiditeitsproblemen op te vangen.

Als er plotseling een hoop klanten zijn die op hetzelfde moment hun geld opnemen, dan kan het voorkomen dat banken niet thuis geven. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij Silicon Valley Bank, wat de op 15 na grootste bank van de Verenigde Staten uiteindelijk de kop koste.

Amerikaanse bankreserves op 3 biljoen dollar. Bron: Bloomberg

In de bovenstaande grafiek zien we hoe de renteverhogingen (rood) de reserves van de banken beïnvloeden (zwart). Naarmate de rente stijgt wordt het interessanter om op zoek te gaan naar alternatieven voor een bankrekening, bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, waardoor de reserves van banken dalen.

Het probleem in de Verenigde Staten is dat een significant deel van die 3 biljoen dollar aan reserves in handen is van grote Amerikaanse banken, zo schrijven de strategen van JPMorgan. Gelukkig is er nu het Bank Term Funding Program (BTFP), waarmee er genoeg reserves zouden moeten zijn om het banksysteem overeind te houden.

Goed voor Bitcoin?

De grote vraag is natuurlijk wat dit betekent voor Bitcoin. Als je het aan de markt vraagt, dan lijkt het antwoord in ieder geval positief. Tot op heden presteerde Bitcoin meer dan behoorlijk nadat de Amerikaanse overheid bekendmaakte dat het garant zou staan voor de tegoeden bij de omgevallen banken.

Volgens sommigen betekende dit zelfs het einde van de verkrappingscyclus van de Federal Reserve. Er zijn analisten die denken dat de Federal Reserve weinig tot geen ruimte meer heeft om de rente verder te verhogen. De volgende rentevergadering staat voor 22 maart op het programma.

Dan zullen we zien wat de Federal Reserve van plan is en of ze het nog aandurven om de rente verder te verhogen, ondanks dat onder meer het banksysteem al begint te piepen en kraken.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.