3 redenen waarom bitcoin anders is dan geld, goud en zilver
Het beleid van de centrale banken van de grootste landen ter wereld zorgt ervoor dat er veel meer geld in omloop komt. Klinkt goed toch? Zeker als ieders inkomen hiermee groeit en het leven goedkoper wordt. Helaas is de kans groter dat het tegenovergestelde zal gebeuren.
Als er van een product meer zijn, dan wordt dat product minder waard. Dat geldt ook voor onze euro’s en dollars. Verwacht wordt daarom dat de vraag naar goud en zilver groter wordt bij grote investeerders maar ook bij gewone mensen. Maar waarom wordt bitcoin ook steeds vaker in dat rijtje genoemd? Wat maakt bitcoin anders dan andere politiek neutrale en schaarse middelen om waarde mee op te slaan?
Het antwoord vind je in de soevereiniteit van bitcoin, een beetje hulp van de gevestigde orde en een stevig fundament.
1 – Soevereiniteit
In de woorden van Wences Casares:
Vroeger waren koningen en koninginnen soeverein, daarna werden natiestaten soeverein en nu heeft een nederig computerplatform voor het eerst de ambitie om soeverein te zijn. Dat is potentieel revolutionair.
Bitcoin is het eerste computerplatform met de soevereiniteit van een natiestaat. Het is het enige monetaire goed ter wereld met absolute schaarste. Deze schaarste wordt verzekerd door een massief, wereldwijd ecosysteem van onafhankelijke en diverse deelnemers die het bitcoin-protocol beheren. Hoewel er veel klonen zijn die een beperkte voorraad beloven, is bitcoin de enige die dit op geloofwaardige wijze doet. Er is namelijk geen centrale partij die met een druk op de knop de voorraad kan uitbreiden.
Niemand kan worden verhinderd om de blockchain van bitcoin te gebruiken om waarde op te slaan en over te dragen. In tijden van toenemende geopolitieke spanningen wordt dit belang nog verder onderstreept. Dit kan niet worden geezegd voor nationale valuta’s die in banken worden aangehouden. Er zijn genoeg voorbeelden uit de geschiedenis te vinden waarbij banken en overheden hun macht gebruiken om toegang tot dit geld te beperken of zelfs af te pakken.
In tegenstelling tot goud, zilver en andere metalen kan bitcoin in een kwartier over de hele wereld worden verzonden en veilig worden opgeslagen met slechts een lijstje woorden. Dit kan worden gedaan in grote of kleine hoeveelheden, wat een enorme voordeel ten opzichte van metalen oplevert.
Bitcoin is de eerste digitale, politiek neutrale opslag van waarde die de wereld ooit heeft gezien. De komst en de timing had niet perfecter gekund.
2 – Een beetje hulp
Al het geld wordt volledig digitaal. Kijk maar naar onze overheid, zelfs voordat de angst voor besmettingen van het coronavirus via papiergeld er was, neigde de trend al naar digitaal.
China test hun Digital Currency Electronic Payment sinds begin 2020. En ondanks dat veel regelgevers zich verzetten, gaat Libra van Facebook gewoon gelanceerd worden, niemand die dat stopt. Wanneer deze projecten volledig van start gaan, zullen ze miljarden mensen blootstellen aan cryptocurrency gerelateerde technologieën.
Deze projecten zorgen ervoor dat mensen vertrouwd raken met het gebruik van cryptocurrency wallets. Ook wordt het met digitale valuta’s nog makkelijker om bitcoins te kopen. Combineer dit met een jongere generatie die zich meer openstelt voor cryptocurrency en je hebt een recept voor massale adoptie.
3 – Een stevig fundament
De macro-economisch omstandigheden zijn een goed klimaat voor edelmetalen om waarde in op te slaan. Toch biedt het fundament van bitcoin meer voordelen.
Bitcoin is geen bedrijf. Het is een geldsoort. Geld wordt in biljoenen getaxeerd, niet in miljarden.
De totale waarde van bovengronds goud, dat slechts in beperkte mate industrieel wordt gebruikt, wordt gewaardeerd op meer dan 10 biljoen dollar. De totale waarde van al het contante fiatgeld in de wereld wordt geschat op een waarde van 20 biljoen dollar. Voeg daarbij de totale waarde van al het geld op betaalrekeningen en dan kun je daar nog 40 biljoen dollar bij optellen (data komt van onderzoek van Bitstamp en Messari).
Beleggers zullen aangetrokken worden tot bitcoin omdat er weinig mogelijkheden zijn met zoveel asymmetrische voordelen. Om alleen al de huidige marktwaarde van goud te bereiken, zou bitcoin 63 keer moeten stijgen ten opzichte van het huidige niveau.
Ondanks de drie bovenstaande redenen weet niemand wat er voor bitcoin in het verschiet ligt. Het kan naar 0 maar ook naar 100.000 gaan. Maar het sterke fundament, de veerkracht van de koers en het huidige macro-economische klimaat geeft veel investeerders vertrouwen dat waarde bewaard kan blijven.