94.000 gestolen bitcoin in beslag genomen

Twee New Yorkers waren in één dag 3,6 miljard dollar (3,15 miljard euro) armer. Het koppel hackte de Bitfinex in 2016 en stal daarmee 119.754 bitcoins, welke nu onderschept zijn door de Amerikaanse rechtshandhaving.

‘Crypto geen veilige plek voor criminelen’

De plaatsvervangend procureur-generaal, Lisa O. Monaco, zegt dat de arrestatie – die tevens de grootste financiële inbeslagname van het departement ooit is – toont dat cryptocurrency geen veilige haven is voor criminelen. “Dankzij het nauwgezette werk van de rechtshandhaving heeft het departement opnieuw laten zien hoe het het geld kan en zal volgen, ongeacht de vorm die het aanneemt.”

Onderschepping

Ilya Lichtenstein en zijn vrouw Heather Morgan, het koppel dat de bitcoins in bezit had, wilde de bitcoins witwassen. Het was hun al gelukt om een bedrag van 25.000 bitcoins weg te sluizen en op de bankrekening van Lichtenstein te zetten. Zij hadden nog ongeveer 94.000 bitcoin in hun wallet staan.

Die wallet werd onderschept na een huiszoekingsbevel. De rechtshandhaving kreeg tijdens deze zoeking de private key van de wallet in handen. Hierdoor kregen ze toegang tot de rest van de bitcoins die het stel in bezit had. Met de bitcoin koers op het moment van schrijven, zijn deze 94.000 BTC ongeveer 3,64 miljard euro waard.

Witwassen

Er wordt vaak gezegd dat crypto ideaal is voor het witwassen van geld, maar ook Assistent procureur-generaal Kenneth Polite Jr. is het eens met zijn collega. In het bericht van de Amerikaanse Department of Justice hamert hij er ook op dat crypto criminelen niet veilig zijn: “Vandaag laat de federale rechtshandhaving opnieuw zien dat we geld kunnen volgen via de blockchain, en dat we niet zullen toestaan dat cryptocurrency een veilige haven is voor het witwassen van geld of een zone van wetteloosheid binnen ons financiële systeem.”

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.