Russische KVK ziet bitcoin minen als bedrijfsvorm

Het hoofd van de Russische Kamer van Koophandel is positief gestemd over het minen van bitcoin. Hij heeft een brief gestuurd naar de minister van Financiën. Daarin vraagt hij cryptomijnbouw te erkennen en crypto te zien als een “digitale uitdrukking van waarde”. Dit meldt beincrypto.com.

Veel kritiek door belangrijke Russen

Rusland wilde crypto en het minen daarvan verbieden. De redenen hiervoor is dat het een bedreiging zou zijn voor de financiële stabiliteit in het land. Na een stormvloed van kritiek lijkt er toch wat te veranderen.

Oud-president Dmitry Medvedev zei vorige week dat het verbieden van crypto een averechts effect zou hebben. “Ik geloof dat vertegenwoordigers van de Centrale Bank en de regering van de Russische Federatie dit met succes zullen aanpakken. Hoewel, om eerlijk te zijn, als ze iets proberen te verbieden, leidt dat heel vaak tot het tegenovergestelde resultaat,” aldus Medvedev.

Nu komt ook nog eens naar buiten dat de Russische Kamer van Koophandel de regering heeft aanbevolen om crypto mining te legaliseren én als bedrijfsvorm te erkennen. Russische media meldden dat het hoofd van de Russische Kamer van Koophandel deze brief stuurde naar de minister van Financiën, Anton Siluanov.

Uit de grijze zone

De verzender, Sergey Katryn, zei in de brief dat ‘het noodzakelijk lijkt om de huidige wetgeving ingrijpend te herzien en ook een reeks nieuwe besluiten uit te werken die met name de juridische status van de mining als een soort bedrijfsactiviteit zullen bepalen’

Volgens Katryn wordt het daardoor mogelijk om deze activiteit uit te sluiten van de ‘grijze zone’ en te zorgen voor de nodige belastingen en andere verplichte betalingen. Daarnaast zou dit het mogelijk maken om de spanningen over het illegale gebruik van elektriciteit te verminderen.

Poetin vraagt om overeenstemming

De neuzen van de regering en de centrale bank staan nog niet bepaald dezelfde kant op omtrent het bannen. In een videocall met leden van de regering stelde de huidige president de vraag om tot overeenstemming te komen.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.