Miners verdienen 50 miljoen dollar aan bitcoin per dag

Op het moment van schrijven wordt bitcoin verhandeld voor meer dan 50.000 dollar (42.000 euro). Bitcoin is één van die weinige assets waar de interesse in groeit, naarmate de prijs stijgt. Het is hierdoor lekker druk op het netwerk, waardoor ook de inkomsten van miners toenemen. Het lukt miners nu om 50 miljoen dollar aan waarde per dag te genereren.

Opwaartse spiraal

De stijgende bitcoin koers in combinatie met stijgende transactiekosten maakt van minen een lucratieve onderneming. En dan krijg je een opwaartse spiraal, hoe meer er te verdienen valt, des te lucratiever. Dit trekt nieuwe miners die een stukje van de taart willen, waardoor de rekenkracht toeneemt en bitcoin nog veiliger wordt.

Bron: statista.com

Investeerders en miners lachen

De winsten van bitcoin in 2021 zorgen ervoor dat de aandelenmarkt, goud en al het andere in het niet vallen. Cryptocurrency is tot nu toe het best presterende activum ter wereld als het gaat om Return on Investment. Iedereen die voordat 2021 begon bitcoin kocht, hebben hun investering zien verdubbelen. Maar het zijn niet alleen investeerders die profiteren, zelfs miners met hun hoge productiekosten verdienen ontzettend veel nu.

Bron: Arcane Research

Onderzoekscentrum Arcane Research laat met data zien dat bitcoin miners gezamenlijk meer dan 50 miljoen dollar aan dagelijkse inkomsten behalen. Dit is een optelsom van nieuwe bitcoins en transactiekosten.

Aantal neemt af, waarde neemt toe

Opvallend is dat het aantal transacties week na week teruglopen, maar de waarde die wordt verhandeld is juist gestegen. Hierdoor is het deel van de gegenereerde vergoedingen tegelijkertijd toegenomen. Vergoedingen vertegenwoordigen nu ongeveer 15% van de totale omzet, of 7,5 miljoen dollar aan bitcoin.

Miners spelen een belangrijke rol in de koersontwikkeling van bitcoin. Uiteraard genieten ze van de winsten, maar die zijn groter als de koers hoger staat. De theorie is dat de miners die in staat zijn om een ​​uitverkoop tijdens de bearmarkt te weerstaan, uiteindelijk financieel beter zijn voorbereid op de volgende bullmarkt. Ze kunnen hun bitcoins langer vasthouden tot ze echt genoodzaakt zijn om te verkopen om de operationele kosten te dekken.

Corona en halving

Sommige miners bevinden zich in een betere positie dan andere, hetzij door toegang tot lagere energiekosten, hetzij door betere financiële steun. In 2020 waren er twee belangrijke momenten voor de positie van miners. De eerste is de coronacrash in maart 2020, waardoor bitcoin daalde naar 3.200 dollar. Veel miners moesten hun reserves tegen lage prijzen verkopen en sommige moesten zelfs de deuren sluiten omdat het werk alleen maar geld kostte.

De tweede is de block halving in mei van 2020. Hierdoor werden beloningen voor miners gehalveerd, ofwel: De productiekosten per bitcoin gingen flink omhoog. Dit zorgde ervoor dat miners het nog moeilijker kregen. Eigenlijk is de halving een soort zuivering van zwakke handen van miners.

Alle sterke miners die nu nog meespelen en de bearmarkt hebben overleefd, kunnen genieten van mooie verdiensten.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.