Bitcoin SV hack: succesvolle 51% aanval zorgt voor blockchain met drie kwaadaardige ketens

Bitcoin SV (BSV) werd gisteravond getroffen door een 51%-aanval, waardoor er op zijn minst drie kwaadaardige ketens werden gecreëerd en verschillende blokken werden ‘gereorganiseerd.’

Verschil BSV, BCH en BTC

Voor de nieuwkomers: BSV is niet hetzelfde als bitcoin. We gaan even terug naar 2017 en het schaaldebat. Sommige cryptogebruikers zijn van mening dat Bitcoin te weinig transacties per seconde kan verwerken en dat dat komt door de grootte van de blokken. Bitcointransacties worden verwerkt in blokken die maximaal 1 MB groot kunnen zijn. Dit leidde tot de geboorte van Bitcoin Cash (BCH), een soort kopie van Bitcoin, maar dan met grotere blokken. Bitcoin Cash heeft met 8MB een grotere blokgrootte dan Bitcoin. En Bitcoin SV is weer een afsplitsing van Bitcoin Cash en heeft blokken met een onbeperkte grootte.

Geslaagde aanval

Lucas Nuzzi van CoinMetrics zei: ‘Na een poging tot een aanval gisteren werd vandaag om 11.46 uur een serieuze poging gedaan en de aanvallers zijn geslaagd. Meer dan een dozijn blokken worden herschikt en tot 3 versies van de keten worden tegelijkertijd in verschillende pools gemined.’ Hij gaat verder: ‘Er was veel verwarring bij de miningpools na de aanval, maar slechts één (succesvolle) reorganisatie van 14 blokken sinds de aanval begon.’

Als reactie op de aanval zei de Bitcoin Association dat nodes de frauduleuze keten als ongeldig moeten markeren. Hierdoor wordt de node teruggestuurd naar de keten die wordt ondersteund door eerlijke miners en uiteindelijk, als het goed is, wordt de keten van de aanvaller vergrendeld.

Reactie beurzen op aanval

De grote cryptobeurzen hebben nog niet gereageerd door bijvoorbeeld de handel stop te zetten. Huobi, OKEx en Bittrex schrapten BSV vorige maand al na een soortgelijke aanval. Binance biedt BSV sinds 2019 niet meer aan, maar dat een andere reden. Craig Wright is de drijvende kracht achter Bitcoin SV en beweert dat hij Satoshi Nakamoto is, de bedenker van Bitcoin. Dat heeft hij tot dusver overigens nog nooit kunnen bewijzen. In de cryptocommunity wordt Wright dan ook vaak een oplichter genoemd. Hij dreigde verschillende bitcoinners op persoonlijk vlak aan te klagen en dat viel uiteraard niet goed bij de community. Dat is de reden waarom sinds 2019 verschillende beurzen BSV niet meer willen aanbieden.

Wat is een 51%-aanval?

Een 51%-aanval vindt plaats wanneer meer dan de helft van de miners die een proof-of-work-netwerk aansturen, samenspannen en macht krijgen over een meerderheid van het hele netwerk. In theorie betekent dit het ongedaan maken van transacties, bepaalde blokken worden gewoon niet opgenomen in de valse keten. Daarnaast kan er voorkomen worden dat transacties worden bevestigd, kan de volgorde van blokken in de blockchain worden aangepast, kunnen andere miners uitgesloten worden en het ultieme doel is vaak om coins twee keer uit te geven.

In dit geval zijn er dus een paar valse ketens en één originele keten en op elke keten bestaan dezelfde munten. Deze drie dubbele munten zouden ze dan snel moeten verkopen voordat er een reorganisatie plaatsvindt. Een dergelijk scenario is zeldzaam omdat het een enorme hoeveelheid geld, kracht en coördinatie van miners vereist om zo’n aanval uit te voeren. Maar zoals Bitcoin SV gisteravond leerde, kan het alsnog voorkomen, zeker als miners gecentraliseerder zijn dan bij bijvoorbeeld Bitcoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • BSV aanvallen heeft geen nut. Dit zullen ze nu wel bewezen hebben. ? Welcome to the real Bitcoin ?

    4 augustus 2021
    • ?

      5 augustus 2021
    • Lmao “real bitcoin”

      5 augustus 2021