600 gestolen miningcomputers waarschijnlijk in China

De 600 miningcomputers die zijn gestolen uit verschillende datacentra in IJsland zijn waarschijnlijk in Tianjin, China. Dit meldt de IJslandse krant RUV.

De IJslandse politie heeft inmiddels contact opgenomen met de politie van Tianjin. Het kan goed zijn dat het om de gestolen computers gaat: het aantal computers komt namelijk exact overeen. Volgens de RUV heeft de Chinese politie nog niet gereageerd op het verzoek van IJsland.

Stroomverbruik

Hoe zijn de Chinese autoriteiten de computers op het spoor gekomen? Dat is eigenlijk heel simpel: miningcomputers verbruiken veel stroom. Een lokaal elektriciteitsbedrijf merkte een piek in het stroomverbruik op en lichtte daarna de Chinese politie in. Op woensdag 25 april vond de politie van de Chinese stad Tianjin vervolgens de 600 miningcomputers.

Minen in China

Het is eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk dat de miningcomputers zijn gevonden in China. Minen is in dat land erg populair, en dat zien we ook terug in de cijfers. Een groot deel van alle miningpools is namelijk in Chinese handen. In onderstaande afbeelding van Blockchain.info zie je dat alleen al BTC.com, Antpool en Slushpool al goed zijn voor 53% van alle rekenkracht die voortkomt uit miningpools:

Daar staat wel tegenover dat de Chinese overheid het minen wil beperken. Dit meldde Bloomberg begin dit jaar. Door een overschot aan energie zijn de energiekosten voor consumenten in China gedaald. Miners profiteren daar nu dus ook van lage stroomkosten. Dit vindt de Chinese overheid geen goede gang van zaken.

Wat is er ook alweer aan de hand?

In de periode van december en januari zijn er op verschillende plekken in IJsland 600 miningcomputers gestolen. Tot op de dag van vandaag zijn deze computers nog niet gevonden.

De IJslandse politie onderzoekt sinds begin dit jaar de aparte pieken in het stroomverbruik. Na het nieuws van afgelopen week is het dus goed mogelijk dat de miningcomputers helemaal niet in IJsland zijn.

Lees onze eerdere verslaggeving over de computerheist:

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.