600 miljoen dollar aan liquidaties op BitMEX na plotselinge crash bitcoin koers
Als je gisteravond zo vlak voor het slapen gaan nog even de laptop opende, dan was je getuige van één van de grootste koersdalingen in tijden. Een goed koopmoment zou je kunnen zeggen. Maar er zijn genoeg investeerders wier long positie gesloten zijn. Je hoeft alleen maar naar de cijfers van BitMEX te kijken om te begrijpen hoe groot dit is.
Flashcrash
Bitcoin daalde binnen korte tijd van 8.610 naar ongeveer 7.537 euro, een prijsafname van maar liefst 12,5 procent. Volgens de data op Datamish.com zijn meer dan zeshonderd miljoen dollar aan long contracten op BitMEX geliquideerd.
Hoe zit het met de liquidaties op BitMEX?
Het is onwaarschijnlijk dat de liquidatieronde op BitMEX de crash is begonnen, maar ze hebben er wel aan bijgedragen. De cijfers van BitMEX worden in dollars uitgedrukt dus de grafiek hieronder is dan ook in dollars. Bitcoin zat al een tijdje te sukkelen tussen 9.300 en 11.000 dollar (aangegeven door de rode lijnen).
Toen de koers aan de onderkant van deze zone brak zijn van veel longposities op BitMEX de marges overtroffen. Al deze ‘verloren’ bitcoin worden verkocht op de markt en dit zorgde voor een verdere en hardere achteruitgang van de koers. Dit wordt een long squeeze genoemd. De long posities worden als een citroen uitgeknepen.
Dat zie je ook terug in het grafiekje van BitMEX hieronder. Rechts zie je dat er meer dan 600 miljoen dollar aan longs geliquideerd zijn.
Is dit iets om je zorgen over te maken? De hefboomcontracten op BitMEX kunnen moeilijk de initiële aanstichter zijn voor een koersstijging of -daling. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de koers vervolgens snel daalt of stijgt. Met die wetenschap is het interessant om het effect van geliquideerde contracten op Bakkt in de gaten te houden, waar in potentie miljarden dollars in rond kunnen gaan.
Altijd op de hoogte van de koers en het laatste cryptonieuws?
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Invloed op sentiment
Het sentiment is ook iets gedaald. De website alternative.me heeft daar een chart en metric voor gemaakt genaamd de Crypto Fear & Greed Index. Dat is een verzameling van verschillende sentimentindicatoren, die wijzen op een lichte beweging in de richting van Fear.
Volgens de index hebben traders de neiging om hebzuchtig (greedy) te worden als de markt stijgt, dit leidt vaak tot FOMO. Daarnaast verkopen traders ook vaak in reactie op het zien van rode cijfers. De Fear and Greed Index is bedoeld om die emoties in kaart te brengen. Daarbij wordt gekeken naar social media, google trends, de markt, volatiliteit en nog ene paar indicatoren. Er zijn twee eenvoudige veronderstellingen:
- Extreme angst kan een teken zijn dat beleggers zich te veel zorgen maken. Dat kan een koopmogelijkheid zijn.
- Wanneer beleggers te hebzuchtig worden, betekent dit dat de markt een correctie moet ondergaan. Dat kan dan juist een verkoopmoment zijn.
De 0 staat voor Extreme Fear en 100 staat voor Extreme Greed.
Henk
/
Hier een cryptische crypto omschrijving: “Wie het onderste uit de kan wil…”
25 september 2019Wie weet de betekenis…????