Waarom dinsdag 6 december een belangrijke dag wordt voor crypto Chainlink

Sinds Chainlink tijdens de bearmarkt van 2018 furore begon te maken, zijn er al geruchten dat het cryptoprotocol staking gaat aanbieden. Op 6 december is het zo ver, dan kan LINK gestaked worden.

Vanaf 6 december staking Chainlink

Chainlink Staking v0.1 is al beschikbaar, maar alleen voor geselecteerde gebruikers die het voorrecht hebben om vroege toegang te krijgen. Maar op 6 december kan iedereen hier aan deelnemen.

Houd de berichtgeving van BLOX in de gaten over hoe en wanneer Chainlink staking in de app beschikbaar wordt gemaakt.

De nieuwe stakingfunctie markeert een keerpunt in de groei van Chainlink, omdat het protocol hierdoor nog veiliger wordt en beter kan bijdragen aan een veiligere crypto-economie. Dat klinkt heel abstract, en we leggen straks uit wat Chainlink precies doet en hoe het cryptoproject past in het grotere plaatje.

Lange termijn

Sergey Nazarov, de oprichter van Chainlink, zegt dat het staken op het platform draait om fundamentele langetermijndoelen.

‘Uiteindelijk vertegenwoordigt de introductie van Chainlink Staking een nieuw tijdperk van netwerkbeveiliging dat Chainlink helpt op te schalen tot een wereldwijde standaard met een groeiend en duurzaam gebruikersbestand.’

Wat is staking van Chainlink?

BLOX biedt voor verschillende crypto’s al staking aan. Je zet wat coins weg en je krijgt hier elke week een percentage over betaald. Een soort passief inkomen, waarmee je portfolio automatisch groeit, ondanks de volatiele koersen.

Hetzelfde principe geldt ook op het netwerk van Chainlink vanaf 6 december. Het idee achter staken is dat als er iemand kwade wil heeft, deze persoon 51% van alle gestakede coins in handen moet krijgen om beslissingen in hun eigen voordeel te kunnen nemen. Hoe meer coins er door gebruikers worden vastgezet, hoe duurder het wordt om 51% in handen te krijgen.

En daarnaast, stel dat je 51% in handen weet te krijgen en je stemt hiermee op keuzes die slecht zijn voor het netwerk, dan daalt de Chainlink koers en wordt de investering die gedaan is om zoveel coins te bemachtigen waardeloos.

Maar waarom zou je belangeloos je coins voor lange tijd vastzetten terwijl er veel kansen op de markt zijn om te verkopen of traden? Daarvoor hebben de slimme koppen bedacht dat er rente uitbetaald moet worden, als een soort bedankje.

De reden waarom er reikhalzend naar staking op Chainlink wordt uitgekeken, is omdat Chainlink het grootste, decentrale oracle-project is in het hele cryptocurrency ecosysteem (en daarbuiten). 

Wat doet Chainlink?

Chainlink is dus een oracle-systeem, oracles zijn een soort tussenpartijen tussen een blockchain en data van buiten de blockchain. Op deze manier kan je de uitslag van de voetbalwedstrijd tussen Japan en Duitsland verwerken op de blockchain voor bijvoorbeeld weddenschappen. Oracles geven deze informatie door aan de blockchain, normaal is dit één oracle-partij die hier verantwoordelijk voor is.

Maar dat past niet in de filosofie van crypto, om te veel vertrouwen te leggen in de handen van één partij.

Chainlink heeft dit oracle-systeem gedecentraliseerd: hier zijn honderden oracles die allemaal 2-1 doorgeven aan de blockchain. De nodes controleren vervolgens of deze data klopt voordat het echt op de blockchain wordt vereeuwigd.

Als een node foutieve informatie verstrekt, dan blijft niet alleen de stakingvergoeding uit, maar kan zelfs sprake zijn dat de gestakede coins in beslag worden genomen.

Stimulans om deel te nemen

Een ander voordeel van staking is dat het investeerders zal aanmoedigen om direct betrokken te raken bij het netwerk door LINK te staken. Hierdoor wordt Chainlink decentraler en dit zorgt er weer voor dat het netwerk veiliger wordt en de data meer betrouwbaar.

We zijn benieuwd naar de impact op de koers van Chainlink.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.