’70 procent van volume op ongereguleerde beursplatformen is nep’

Als we het nieuwe onderzoek van de National Bureau of Economic Research (NBER) mogen geloven, dan is 70 procent van het handelsvolume bij ongereguleerde beursplatformen nep. Voor het onderzoek bestudeerde NBER 29 verschillende beursplatformen, waar gemiddeld 70 procent van het volume bestond uit zogenaamde wash trades.

Wash trading

Wash trading is de praktijk waarbij beurzen zelf tokens in- en verkopen om mensen het idee te geven dat er enorm veel liquiditeit is. Voor handelaren is het belangrijk dat er een hoog volume op de beurs is, omdat het anders gevaarlijk is om in bepaalde tokens te handelen. Als er weinig wordt gehandeld op een beurs, dan kan dat voor hele vreemde koerspieken en dalen zorgen.

Door op kunstmatige wijze geld heen en weer te laten klotsen binnen een beursplatform, kan het lijken alsof er veel handel plaatsvindt. In de meeste gevallen, bij ongereguleerde beurzen, blijkt dat volume dus voor een groot deel nep te zijn. Bij sommige beurzen lag het percentage van nephandel zelfs op 80 procent van het totale handelsvolume.

Uit het onderzoek blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2020 al voor 4,5 biljoen dollar aan nephandel plaatsvond op de spotmarkten. De spotmarkt is de markt waarop je daadwerkelijke Bitcoin of andere crypto’s koopt en verkoopt. Op de derivatenmarkt was er volgens NBER voor 1,5 biljoen dollar aan nephandel tijdens de eerste drie maanden van 2020.

Waarom doen beurzen dit?

In principe is het voor platforms als CoinMarketCap lastig om te ontdekken of beurzen aan wash trading doen. Op die manier kunnen ze zichzelf dus hoger op de lijst plaatsen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen voor een beursplatform kiezen, omdat ze het idee hebben dat er veel handelsactiviteit is.

Binance is een voorbeeld van een beursplatform dat razendsnel de top van de markt bereikte. Het handelsplatform werd in juli 2017 gelanceerd en was in het eerste kwartaal van 2018 al de grootste van de markt. We kunnen niet aantonen dat Binance aan wash trading deed om zichzelf te promoten, maar het is niet volledig uit te sluiten.

Binance valt officieel wel onder het kopje van ongereguleerde beursplatformen en wordt door de NBER ook in deze lijst gezet. Ook om die reden valt het niet volledig uit te sluiten dat een deel van het handelsvolume op Binance niet helemaal te vertrouwen is.

Het vertrouwen is weg

Dit soort onderzoeken in combinatie met de ellende die in november bij FTX plaatsvond, is niet goed voor het vertrouwen in de industrie. Wat dat betreft zou het een goede zaak zijn als er duidelijke wet- en regelgeving komt, zodat mensen weten wat ze van een beursplatform kunnen verwachten. De ultieme oplossing is natuurlijk om je Bitcoin of andere crypto in een eigen wallet te bewaren, dan heb je helemaal nergens last van. 

Het enige lastige daarmee is dat het voor sommige mensen nu eenmaal moeilijk is om dat op de juiste wijze te doen. Een foutje is snel gemaakt met een eigen wallet en jammer genoeg behoorlijk fataal. Als je Bitcoin eenmaal verdwenen is, dan komt het ook niet meer terug. Het is echt aan de beurzen om het vertrouwen van de consument weer terug te winnen de komende maanden. Daar helpen onderzoeken als deze niet aan mee.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.