77% van de Salvadoranen ziet Bitcoin als een mislukking

El Salvador was het eerste land ter wereld dat Bitcoin adopteerde als wettig betaalmiddel. Je kan er dus alles mee wat wij hier met de euro kunnen. Nu, iets meer dan een jaar na deze keuze, blijkt dat 77 procent van de Salvadoranen dit “als een mislukking” ziet.

Bitcoin is geflopt

Op 7 september 2021 werd Bitcoin in El Salvador een wettig betaalmiddel. Dit was volgens president Nayib Bukele – die dit nieuws aankondigde op Bitcoin Miami – een verstandige ontwikkeling. Echter, bleek dinsdag uit een nieuwe peiling, dat de meeste inwoners dit een slechte keuze vonden voor het land.

Uit een enquête – gedaan door een universiteit in El Salvador en gequote door Barrons – bleek dat drie kwart dat van de respondenten nog nooit crypto gebruikt had. 77 procent zei zelfs dat de invoering van bitcoin een mislukking was.

Een rector van de school zou hebben gezegd dat de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel “de meest impopulaire maatregel is van de regering, de meest bekritiseerde en ook de meest betwijfelde”. Dit was een reactie op de resultaten van het onderzoek.

Positieve kanten

Toch zijn er ook wat positieve kanten aan de implementatie van Bitcoin in het land. Alejandro Zelaya, de Salvadoraanse minister van financiën, pleitte volgens Bloomberg dat de munt financiële diensten heeft gebracht. Slechts 30% van de Salvadoraanse bevolking had maar toegang tot het financiële systeem vóórdat de bitcoin standaard om de hoek kwam kijken.

Bitcoin gaf de bevolking, die dus grotendeels geen bank had, meer opties. Daarnaast zorgde Bitcoin adoptie ook voor toerisme en investeringen in het land. Toch blijft het gebruik van Bitcoin als ruilmiddel laag, zo blijkt nogmaals na dit onderzoek, maar de minister blijft erin geloven.

Hoeveel Bitcoin heeft El Salvador?

El Salvador blijft, ondanks het ongenoegen van sommige inwoners, steeds meer Bitcoin aankopen. Sinds de eerste aankoop van het land is Bitcoin met ongeveer 60% gedaald. Is dit dan wel een slim plan geweest van de Salvadoraanse overheid?

Gelukkig is er iemand die zo creatief is geweest om een portfolio tracker te maken van deze bitcoin aankopen. Deze ‘Nayib Bukele’s portfolio tracker‘ – vernoemd naar de president – geeft aan dat de overheid nu 2.381 bitcoins heeft gekocht. Dit is 61,3 miljoen dollar minder waard dan de aankoopprijs. Op dit moment heeft het portfolio een waarde van 44,9 miljoen dollar.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.