Oeps, 80.000 USD transactiekosten betaald om 1 dollar aan bitcoin te verzenden

Een bitcoin gebruiker heeft meer dan 80.000 dollar aan transactiekosten betaald om iets meer dan 1 dollar aan bitcoin te sturen. Dit kan niet anders dan een vergissing zijn van de gebruiker.

Als je de transactiedata bekijkt op de blockchain, dan lijkt deze verzending afkomstig te zijn van een wallet van een cryptocurrency beurs of dienst. Althans, dat lijk je af te kunnen leiden uit het verzendvolume.

Grote transacties

Volgens Blockchain.com heeft het adres dat de transactie heeft verzonden in totaal meer dan 19.490 bitcoins ontvangen en meer dan 12.241 transacties uitgevoerd, maar heeft het nu een saldo van 0,6879 BTC. Dit lijkt er op te wijzen dat dit een adres is van een cryptocurrency exchange of een grote bewaarwallet. In een enkele transactie werd echter 3,49 bitcoins, betaald als vergoeding om 0,00005 BTC te verplaatsen. Vertalen we dat naar de dollarwaarde, dan gaat het om respectievelijk 80.000 en 1,16 dollar. Foutje, bedankt.

Ongebruikelijk hoge transactiekosten

De gebruiker betaalde transactiekosten van 459.315 satoshi’s per byte, ver boven de gemiddelde vergoeding die nodig is voor een snelle transactiebevestiging. Deze ligt namelijk op 102 satoshis per byte.

De transactie vond plaats in een periode waarin de gemiddelde transactiekosten voor bitcoin die werden betaald, stegen van ongeveer 2,70 dollar eerder deze maand naar ongeveer 6 dollar. Transactiekosten stijgen normaal gelijktijdig met de koers van bitcoin van BTC, die onlangs een nieuw record bereikte met 24.000 USD.

Hopen op genade miners

De hoge transactiekosten zijn waarschijnlijk betaald vanwege een menselijke fout. In deze gevallen kunnen de bitcoiners weinig anders doen dan contact opnemen met de miner die het blok vindt waar de transactie in is verwerkt, en hen vragen de transactiekosten aan hen terug te betalen.

De gebruiker kan bevestigen dat hij eigenaar is van het adres door een bericht op de blockchain te ondertekenen, maar of de miner het geld teruggeeft of niet, is aan hen. Toen een gebruiker per ongeluk 2.100 Ethers (300.000 USD) aan transactievergoeding betaalde,  stemde de miningpool die het blok vond, Sparkpool, ermee in om de vergoeding met de gebruiker te delen.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.