Tachtig procent van centrale banken ontwikkelen cryptocurrency

De Bank of International Settlements (BIS) heeft gisteren een onderzoek gepubliceerd waarbij ze keken naar de ontwikkeling van digitale valuta’s door centrale banken.

BIS is de centrale bank onder de centrale banken, zij wilden een ​​beeld kunnen schetsen van de stand van zaken rond digitale valuta’s van centrale banken of CBDC’s. Zesenzestig centrale banken hebben de enquête ingevuld en terug gestuurd.

Voornamelijk experimenten

De belangrijkste bevinding: er wordt veel en hard gewerkt aan CBDC’s maar voorlopig zitten de meeste projecten nog in een experimentele fase en worden er nog concepten geschreven.

In het onderzoek valt te lezen:

‘De enquête bevestigt de bevindingen van de oefening van vorig jaar, met name dat een breed scala aan motivaties aanleiding is voor uitgebreid onderzoek en experimenten van centrale banken met betrekking tot CBDC’s. Slechts enkele centrale banken hebben een intensieve ontwikkeling doorgemaakt (bijvoorbeeld de operationele regelingen voor een CBDC ontwikkeld en / of het wijzigen van wetten om de centrale bank in staat te stellen er een uit te geven) of proefprojecten en vaste intenties hebben om binnenkort een CBDC uit te geven. Desalniettemin lijken hun plannen sneller te gaan dan eerdere verwachtingen.’

Tachtig procent doet aan CBDC’s

Onderzoekers van de BIS merkte ook op dat het uitzonderlijk is als een centrale bank niets met CBDC’s doet:

‘Tachtig procent van de respondenten werkt aan dergelijke projecten. Ongeveer 40% van de centrale banken is overgegaan van conceptueel onderzoek naar experimenten of proof-of-concept; en nog eens 10% heeft een pilot ontwikkeld … Elke centrale bank die zich heeft ontwikkeld of een proefproject is een EME-instelling. ”

Een EME is een emerging market economy, ofwel een ontwikkelingsland. Het rapport ging ook in op de vraag of centrale banken in hun thuisland de wettelijke bevoegdheid hebben verkregen om een digitale valuta uit te geven. Een kwart van de respondenten zegt dat ze toestemming hebben gekregen.

‘Een centrale bank die een CBDC uitgeeft, heeft hiervoor de wettelijke autoriteit nodig die, zoals in de vorige enquête, ongeveer een kwart van de centrale banken een dergelijke autoriteit heeft of zal hebben’, aldus de onderzoekers. ‘Een derde heeft geen autoriteit en ongeveer 40% blijft onzeker. De voortdurende hoge mate van onzekerheid is niet gek, aangezien de meeste mandaten van de centrale bank dateren van vóór elektronisch geld.’

Wat vinden centrale banken van cryptocurrency’s?

De onderzoekers vroegen ook naar de mening van de centrale banken over crypto’s en stablecoins.

‘Voor cryptocurrency’s zijn de resultaten bijna exact hetzelfde als in 2018: geen enkele centrale bank meldt een significant of breder openbaar gebruik van cryptocurrency’s voor binnenlandse of grensoverschrijdende betalingen. Het gebruik van cryptocurrency’s wordt als minimaal beschouwd of is geconcentreerd in nichegroepen.’

Toch werd er een interessant punt in het rapport benadrukt, er is één centrale bank die in 2018 niet meedeed en dit jaar wel:

‘Het enige verschil dat moet worden benadrukt, is dat in 2019 één centrale bank die niet heeft meegedaan in 2018 en wiens rechtsgebied wordt geconfronteerd met ernstige burgerlijke onrust, cryptocurrency in eigen land gebruikt wordt en een breder publiek gebruik voor grensoverschrijdende betalingen zag.’

Je zou verwachten dat dit Venezuela is maar die Centrale Bank deed dit jaar niet mee. Dan houd je Swaziland, Paraguay, Kuwait, Tunesië, Brunei, Bahamas, Bahrein en Sri Lanka over.

Wat betreft stablecoins, constateerde de BIS dat zestig procent van de ondervraagde centrale banken ‘de impact van monetaire en financiële stabiliteit van stablecoins overweegt.’

Het rapport concludeert dat stablecoins breder geaccepteerd kunnen worden dan cryptocurrency’s.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.