Mijlpaal: 90% van alle bitcoin in omloop

De hoeveelheid bitcoin is gelimiteerd. Van de 21 miljoen munten bitcoin die gemined kunnen worden, zijn er al 18.9 miljoen in omloop. Deze maandag markeerde de dag dat 90% van alle bitcoin gemined is.

Schaarste

Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin, heeft ervoor gezorgd dat er een maximaal aantal bitcoin is. De schaarste die hierdoor ontstaat is erg belangrijk voor bitcoin als investering en betaalmiddel. Doordat er geen extra bitcoin gemaakt kan worden, in tegenstelling tot dollars en euro’s, is het voor velen een goede investering tegen inflatie.

Via een chart van blockchain.com is te zien hoeveel bitcoin er in omloop zijn. Sinds vandaag is de de grens bereikt van 18.9 miljoen bitcoin; 90% van de maximale hoeveelheid. Dit heeft allemaal te maken met de miners. Hoewel dit aantal ongeveer 12 jaar nodig had om gemined te worden, duurt het nog tot 2140 om echt alle bitcoins te minen. Dit staat namelijk geschreven in de code van de bitcoin blockchain. Volgens deze code mag er maar elke tien minuten een nieuw blok bij komen.

Mining

Dit is allemaal vooraf bedacht door Nakamoto. Bitcoin moet namelijk gemined worden. Elke vier jaar vindt er een bitcoin halving plaats, wat betekent dat de beloning voor het minen van bitcoin afneemt met de helft. De miners krijgen elke vier jaar minder bitcoin voor hetzelfde werk. Toen de eerste minders begonnen, kregen zij 50 BTC voor elk blok dat zij mineden. Nu, drie halvings later, krijgen zij nog 6.25 BTC per blok. In 2024 zal  deze beloning gedaald zijn naar 3.125 BTC.

Omdat de miners minder verdienen, loont het niet om evenveel te minen als vóór de halving. Ze krijgen namelijk de helft minder. Wanneer de prijs van bitcoin stijgt, krijgen miners weer motivatie om door te minen. Historisch gezien stijgt de prijs van bitcoin na elke halving. Dit zorgt er weer voor zorgt dat mensen bitcoin gaan minen.

Het is dus goed nieuws dat het grootste gedeelte van bitcoin in omloop is. Het wordt moeilijker om bitcoins te minen, terwijl het aanbod wel groeit richting zijn maximale capaciteit. Dit zorgt voor meer schaarste.

Verloren bitcoin

Ondanks dat het lijkt dat er 90% van alle bitcoin in omloop is, zijn er veel mensen die geen toegang meer hebben tot hun bitcoin. Dit gebeurt wanneer zij hun wachtwoord of wallet kwijtraken. Deze berichten komen vaak genoeg voor in het nieuws. Dit zorgt voor nog meer schaarste; hetgeen wat bitcoin waardevol maakt.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wel redelijk cynisch dat de waarde van Bitcoin gedeeltelijk moet afhangen van het feit dat een aantal eigenaars geen toegang meer heeft tot zijn munten …

    15 december 2021