Aantal Ethereum bij beurzen op laagste niveau in 5 jaar tijd

Het aantal Ethereum bij de grote beurzen is gezakt naar het laagste niveau in vijf jaar tijd. Op het moment van schrijven bevinden slechts 15 procent van alle Ethers die in omloop zijn zich in beurswallets. Met name sinds de opening van het Proof-of-Stake contract in december 2020 is dit percentage in sneltreinvaart gedaald.

Weinig liquiditeit

De daling van het aantal beschikbare Ethereum tokens bij de beurzen betekent dat de liquiditeit afneemt. Er zijn simpelweg steeds minder Ethers beschikbaar voor potentiële kopers, wat in theorie voor een stijging van de koers moet zorgen. Om dat voor elkaar te krijgen moet de vraag natuurlijk wel op hetzelfde niveau blijven of liever stijgen.

De bovenstaande grafiek toont de duidelijke correlatie tussen het openen van het Proof-of-Stake contract voor de Beacon Chain van Ethereum en de daling van het aantal Ethers bij de beurzen. Waar de hoeveelheid Staked Ethereum aan een forse stijging bezig is, zien we voor het aantal Ethers op de beurzen juist het tegenovergestelde gebeuren.

Inmiddels is het met de Shanghai-upgrade ook mogelijk om Staked Ethereum uit het Proof-of-Stake contract te halen en te verkopen. Vooralsnog heeft dat echter geen negatief effect op de Ethereum koers. Sinds de mogelijkheid om Ethers te unstaken is de koers eigenlijk alleen maar verder gestegen.

Weinig aanbod resulteert in volatiliteit

Niet alleen het aantal Ethers, maar ook het aantal Bitcoin op de beurzen is momenteel extreem laag. Ook voor Bitcoin ligt het aantal munten bij de handelsplatformen op dit moment op het laagste niveau sinds de bullrun van 2017. Over het algemeen is dit een positief signaal en kan dat voor een hoop extra volatiliteit zorgen.

Weinig aanbod betekent dat de orderboeken relatief dun zijn. Zodra er een kleine run op Ethereum en Bitcoin ontstaat, kan dat behoorlijke koersexplosies veroorzaken. Dat is precies wat we de afgelopen maanden zagen.

Het sentiment werd sinds de start van 2023 positiever en dat resulteerde meteen in gigantische stijgingen. Bitcoin staat voor het gehele jaar 2023 al op een plus van ~65 procent en Ethereum doet het met een stijging van ~56 procent niet veel minder dan de moeder aller cryptomunten.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.