Bitcoin wordt aangevallen door de elite, is er sprake van een complot?

Iedereen houdt van een goed complot op zijn tijd, menig film heeft daar miljoenen mee binnengeharkt. Op dit moment wordt bitcoin van alle kanten aangevallen, zo’n beetje alle landen en centrale banken schuiven experts naar voren om bitcoin in het verdomhoekje te zetten. Wat is er aan de hand? Is dit een gecoördineerde aanval?

Komende maanden worden nog erger

Meltem Demirors, de Chief Strategy Officer van CoinShares, verwacht dat de aanvallen de komende maanden nog veel agressiever worden. Ze geeft ook een reden, namelijk dat de elite en instituties zich opmaken voor hyperinflatie. Hiervoor willen ze alle goede assets afpakken van de middenklasse.

Modern feudalisme noemt ze dit.

Niemand wil geassocieerd worden met complottheorieën, maar het is moeilijk om je af te sluiten van de aanvallen van de afgelopen maanden. Daarnaast leidt generaliseren vaak ook tot zwakke argumentatie, maar je kan haast niet zonder.

Drie enge eigenschappen van bitcoin

In een tijd waarbij de geldprinters maximaal aanstaan, prijzen over de hele wereld stijgen (VS heeft hoogste inflatie in 12 jaar) en overheden de bevolking anderhalf jaar binnen heeft moeten houden, kan vrij geld een enge gedachte zijn. Bitcoin is de enige asset ter wereld waar geen enkele overheid grip op heeft. Waar centrale banken of bedrijven geen invloed op kunnen uitoefenen. Bitcoin is ongereguleerd, decentraal en niet te censureren. Drie eigenschappen waar instanties die bestaan bij de gratie van controle niet dol op zijn.

De aanvallen volgen elkaar dan ook razendsnel op. Overheden zijn dus sceptisch en banken willen de stroom van kapitaal en winst uit de blockchain beheersen.

Bitcoin gezamenlijk beteugelen

Meltom noemt de aanvallen 21e-eeuws neo-feodalisme. Of zoals een bekend online woordenboek omschrijft: Grond werd in dit stelsel door leenheren toebedeeld aan hun leenmannen, in ruil voor een verplichting van persoonlijke trouw, militaire bijstand en belastinginkomsten. Dit beeld wordt versterkt doordat instanties het vrije geld proberen te beteugelen met regulering.

Een paar voorbeelden van de afgelopen maanden:

  • Op dit moment wordt het Binance (grootste cryptobeurs ter wereld) onmogelijk gemaakt om geld over te maken naar klanten in het Verenigd Koninkrijk.
  • China verbiedt het minen van bitcoin.
  • De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwt voor meer regels en heeft bitcoin extreem inefficiënt genoemd.
  • Veel Aziatische landen hebben zich uitgesproken tegen bitcoin, hoewel niet direct verboden.
  • Ook worden veel banken en andere financiële instellingen verboden om diensten te leveren aan cryptocurrency bedrijven.
  • Retoriek van Elon Musk over het energieverbruik van Bitcoin.
  • In eigen land riep de directeur van het CPB zelfs op tot een verbod!
  • Europese regelgevers willen proof of work verbieden.

Hand in hand, kameraden

Waarom nemen Chinese en Amerikaanse regelgevers hetzelfde standpunt in terwijl ze op het wereldtoneel elkaar constant aanvallen? Simpel: geen controle. Daarom is er een race gaande tussen de centrale banken van China, Amerika, Europa en alle andere delen van de wereld om een eigen digitale munt uit te geven. Dit gaat alleen maar om controle. En dat zijn niet alleen onze woorden, hieronder Agustín Carstens, de baas van de BIS. BIS staat voor Bank of International Settlements en wordt gezien als de centrale bank van alle centrale banken.

Vorige week hield de BIS samen met het IMF en de wereldbank een pleidooi voor de G20 voor digitale munten van centrale banken. Alsof de twintig machtigste landen nog overtuigd moesten worden.

Zachte revolutie

Bitcoin is decentraal en het eerste betaalsysteem dat echt van iedereen is. Een ware grassroot revolutie. Ondanks alle aanvallen zal bitcoin gewoon doorgaan. Elke tien minuten komt er een blok bij, zodat op elk moment van de dag, iedereen zijn waarde kan blijven beschermen. Er is geen bitcoin leger, er is alleen maar het netwerk en zijn gebruikers.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Wat als alle regeringen globaal een algemeen verbod invoeren om eender welke crypto currency te gebruiken voor eender welke aankoop, en het een verplichting maken om CBDC te gebruiken? Met als gevolg dat elke crypto currency “waardeloos” wordt. Het kan in China dus kan het in eender welk land.

    14 juli 2021
    • De Verenigde staten zullen nooit crypto currency verbieden. Sterker zelfs, het is voor hun een unieke kans om veel verloren controle terug te pakken, voornamelijk van China. Als Europa crypto handel verbiedt dan zal al het crypto-welvaart hier ook vertrekken naar het buitenland. Dit is momenteel al aan de hand in landen als Turkije en China, en is 1 van de redenen waarom landen als India alsnog besloten hebben het toch maar niet te verbiedem.

      15 juli 2021
  • wanneer de banken transacties verbieden/blokkeren naar/van crypto exchanges dan is t game over voor btc

    14 juli 2021
  • Ik bezit zelf redelijk wat crypto….maar wat als alle regeringen beslissen in navolging van China om geen mining meer toe te laten. Dan is BTC toch gedoemd om van het toneel te verdwijnen en plaats te maken voor PoS.

    14 juli 2021
  • Zelfs als alle overheden bitcoin verbieden is er weinig aan de hand, mits je je enigszins in de bewoonde wereld begeeft.

    https://localbitcoins.com/

    15 juli 2021