ABN AMRO geeft het op: geen bitcoin wallet maar wel blockchain

In januari begon ABN AMRO met een pilot onder 500 klanten. De pilot van de bank ging over bitcoin wallet Wallie, een zelf ontwikkelde wallet waarbij de bank de private keys van haar klanten zou beheren. Daar zijn ze nu mee gestopt vanwege de te hoge risico’s.

Pilot bleek vragenlijst te zijn

De pilot met 500 mensen bleek achteraf niet echt een pilot te zijn, maar meer een onderzoek onder 500 klanten. Of zij geïnteresseerd zijn in cryptocurrency en zo ja, of ze eventueel gebruik zouden maken van de opslagservice.

Persvoorlichter Jarco de Swart van ABN AMRO: “Wij hebben alle klanten die ook maar enige interesse toonden benaderd. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat vanwege het gebrek aan regulering, cryptocurrency’s een te risicovolle investering is.”

In januari werd er nog flink gespeculeerd over de functionaliteiten van de wallet. Het gerucht ging dat de bank je cryptocurrency en dus je private keys zouden beheren. Ook was je tot zesduizend euro verzekerd, wat dat ook moge betekenen.

Blockchain, not bitcoin

Op 17 mei liet ABN AMRO weten bezig te zijn met de lancering van Forcefield. Dit is een blockchain platform waarmee je realtime inzicht hebt tot fysieke voorraden. Ofwel een supply chain oplossing.

In het persbericht worden een paar mooie krachttermen gebruikt. Naast blockchain moet het platform de voorraden bijhouden en communiceren via de Internet of Things, sensoren en Near Field Communication chips.

Het doel is om meer veiligheid te bieden en om kosten te verlagen. Forcefield is al 12 maanden in ontwikkeling. Naast de ABN Amro zijn deze partijen ook betrokken bij Forcefield: Accenture, Anglo American, CMST International, Hartree Partners, ING Bank, Macquarie, Mercuria en de OCBC Bank.

Forcefield wordt in eerste instantie ingezet om de supply chain van de geraffineerde metaalmarkt te ondersteunen. Het plan is om Forcefield te gebruiken voor alle bulkgoederen uit de grondstoffen- en energiemarkt.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recent Posts

De kracht van open netwerken zoals bitcoin

De kop van een krantenartikel genaamd "Chancellor on brink of second bailout for banks" is verwerkt in het allereerste blok…

14 uur ago

Geen bitcoin, maar wel stablecoins aldus Lagarde en Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) wil zich meer en beter inspanningen op het gebied van digitale valuta. Ze zijn ambitieus…

14 uur ago

Wat betekent Brexit voor Bitcoin? En waarom zijn er zoveel longs?

Op Bitfinex is het aantal bitcoin in long posities op een historisch hoog niveau. Wat zegt dat over de koers…

1 dag ago

Wat is de juiste spelling? Cryptocurrency’s of cryptocurrencies?

Schrijven over bitcoin en crypto brengt wat moeilijkheden met zich mee. Niet alleen de industrie staat nog in de kinderschoenen,…

1 dag ago

Bitcoin presteert beter dan goud, aandelen en obligaties in 2019

Het jaar en het decennium zijn beide bijna voorbij, tijd om terug te kijken naar de beste investering van je…

2 dagen ago

ING wil jouw bitcoin gaan bewaren: not your keys, not your bitcoin?

Opvallend nieuws als we Reuters moeten geloven: ING werkt aan een bewaardienst voor cryptocurrency’s. Volgens het persbericht ziet de bank…

2 dagen ago