Nederlandse onderneming experimenteert met Ripple

Franx gaat experimenteren met het protocol van Ripple. Het dochterbedrijf van ABN AMRO is gespecialiseerd in internationaal betalingsverkeer. Op die manier zoekt Franx naar mogelijkheden om internationale betalingen sneller te verwerken. Dat meldt het ANP.

Wat maakt Ripple anders dan SWIFT?

Op dit moment gebruiken de meeste banken en betalingsverwerkers nog het SWIFT-protocol. Dit is een systeem waarmee banken geld kunnen overschrijven naar andere banken. Ook als ze zelf nog geen samenwerking met die bank hebben.

Swift is sinds 1977 wereldwijd de standaard maar het systeem is vrij traag. Het duurt doorgaans enkele dagen voor een SWIFT-betaling verwerkt is.

Franx zoekt nu actief naar een oplossing om dit oude systeem te vervangen. Op dit moment experimenteert het Nederlandse bedrijf met het systeem van Ripple.

Het Ripple-protocol is ontwikkeld om internationale betalingen op de blockchain te verwerken. Het kan onder normale omstandigheden ruim 1500 transacties per seconde verwerken. Indien nodig kan het protocol zelfs opschalen naar 50.000 transacties per seconde.

Ripple moet de transacties die Franx verwerkt dus vooral sneller maken. Daarnaast is een betaling via Ripple een stuk goedkoper dan een SWIFT-betaling. Wil je via Swift een betaling van 100 euro van Nederland naar de VS doen? Via Swift betaal je 15 euro aan commissies. Eenzelfde betaling naar China kost al gauw 21 euro aan commissie! Een betaling via het Ripple-protocol kost daarentegen maar een paar cent.

Hoe werkt XRP? 

Ripple biedt lagere transactiekosten door de coin XRP te gebruiken. Banken kunnen simpelweg een voorraadje van deze coin kopen en deze gebruiken om onderling betalingen op de blockchain te verrichten. Zeker als je een betaling naar een ver land wil doen, waarbij normaal gesproken het geld via verschillende banken pas op de plek van bestemming komt, kan dit veel schelen.

Omdat de coin ook verhandeld wordt op crypto-exchanges hebben klanten (banken bijvoorbeeld) van het bedrijf Ripple altijd een soort borg. Ze weten namelijk zeker dat ze hun XRP altijd in fiatgeld kunnen omzetten.

Andersom hebben cryptobeleggers de zekerheid dat hun investering in XRP wel een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Hoe meer banken gebruik maken van het Ripple-protocol, hoe groter de vraag naar de XRP-coin.

Wat ziet Franx in Ripple?

“Het idee achter Ripplenet is erg sterk”, vertelt Evert van der Hoorn, projectmanager Blockchain bij Franx. Van Der Hoorn benadrukt dat het voor zijn klanten belangrijk is dat ze de zekerheid hebben dat hun producten betaald zijn zodra ze die verschepen.

Ripple faciliteert de snelle transacties die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Daarnaast laat hij weten dat het voor Franx belangrijk is om minder afhankelijk van SWIFT te worden.

Toch zal Franx voor een gedeelte wel afhankelijk blijven van het SWIFT-protocol. Voor Ripple is namelijk nog lang niet zo’n breed draagvlak als voor SWIFT. Hier komt wel snel verandering in. Inmiddels maken grotere banken als Bank of Tokyo Mitsubishi en Santander al gebruik van het Ripple-netwerk.

Het experiment met Ripple loopt tot het najaar van 2018.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.