Advocaten Terra Luna-oprichter Do Kwon ontkennen effectenfraude

Volgens de advocaten van Do Kwon kan er niet worden bewezen dat de Terra Luna-oprichter Amerikaanse investeerders heeft opgelicht. Dit omdat de stablecoin in kwestie – TerraUSD (UST) – een valuta is en geen effect, zo valt te lezen op de website van Bloomberg.

Wie is Do Kwon?

Do Kwon is een Zuid-Koreaanse ondernemer en de mede-oprichter van Terraform Labs. Dit is een bedrijf dat onder andere de ontwikkeling van de Terra blockchain en UST heeft geleid. Terra was erg succesvol en slaagde erin om binnen korte tijd een marktkapitalisatie van 40 miljard dollar te bewerkstelligen.

Het project liep echter compleet in de soep. In mei 2022 ging er namelijk voor 40 miljard dollar aan kapitaal verloren, waarvoor Do Kwon grotendeels verantwoordelijk is. Waar mensen in eerste instantie dachten dat het om een marktfalen ging, bleek later dat Terraform Labs, geleid door Do Kwon, voor miljoenen dollars aan UST op de markt heeft gedumpt.

Waar wordt Do Kwon van beschuldigd?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt Kwon ervan investeerders te hebben misleid over de stabiliteit van Terra’s algoritmische stablecoin, TerraUSD, die inmiddels niet meer bestaat. Hij zou hierdoor illegaal miljarden dollars hebben verdiend. De SEC beschuldigt Kwon ook van het liegen tegen investeerders over het gebruik van de blockchain van LUNA. Dit is een ander crypto-project van Terraform Labs, door een populaire Koreaanse app voor mobiele betalingen.

Na bijna een jaar voortvluchtig te zijn geweest, werd Kwon op 23 maart 2023 gearresteerd in Montenegro. Hij probeerde toen met valse papieren een vlucht naar Dubai te nemen. Uiteindelijk was hij niet in staat om te ontsnappen. Een rechtbank in Montenegro heeft op vrijdag de voortzetting van Kwon’s detentie goedgekeurd nadat hij was aangeklaagd door lokale aanklagers wegens het vervalsen van reisdocumenten.

Wel of geen effect?

De zaak draait dus om de vraag of de stabiele munt TerraUSD een effect is of niet. De advocaten van Kwon beweren dat het een valuta is en dat de SEC dus geen rechtsmacht heeft om deze zaak aan te pakken. Volgens de Amerikaanse wet mogen toezichthouders niet de federale effectenwetgeving gebruiken om jurisdictie uit te oefenen over digitale activa zoals cryptocurrencies. Dit is een belangrijk punt van discussie in de sector, omdat er nog steeds geen duidelijke regels zijn voor de regulering van cryptocurrencies en digitale activa.

De advocaten zeiden in hun document dat de SEC hier een ongepaste vorm van machtsuitoefening vertoont door te proberen om alle cryptocurrencies te classificeren als ‘effecten’ in haar definitie, maar dat dit uiteindelijk niet zal slagen.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.