Waarom Bitcoin zakt: gerucht dat encryptie SHA-256 gebroken is door Amerikaanse overheid

De Amerikaanse overheid is erin geslaagd om een hoeveelheid bitcoin ter waarde van ongeveer 2 miljoen euro te confisqueren van criminelen. Het gaat om de bitcoin die is betaald bij de digitale gijzeling van de Colonial Pipeline te stoppen. Op het moment van schrijven is het nog onduidelijk hoe de autoriteiten het voor elkaar hebben gekregen om de bitcoin terug te halen.

Meteen na het nieuws ontstond er speculatie over het eventuele kraken van SHA-256 en raakte de bitcoin koers in een nieuwe dip. Het is onwaarschijnlijk dat dit het geval is en nog onwaarschijnlijker dat de Amerikanen het hiervoor zouden inzetten. Met het breken van de encryptie die bitcoin beschermt valt immers miljarden te verdienen, denk bijvoorbeeld aan de bitcoin van Satoshi.

Hoe hebben de Amerikanen dit voor elkaar gekregen?

Het ligt een stuk meer voor de hand dat de Amerikanen de hackers op het spoor zijn gekomen en de aanval op hun servers en computers hebben geopend. Dit scenario ligt des te meer voor de hand omdat ze niet alle bitcoin hebben geconfisqueerd. Iets meer dan de helft van het losgeld is inmiddels teruggehaald. Als ze SHA-256 echt hebben gebroken, dan hadden ze meteen alles teruggehaald.

Op een persconferentie gaf plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco aan dat dit de eerste echte missie was van de taskforce die is aangesteld om dit soort praktijken aan te pakken. ‘Vandaag hebben we de rollen omgedraaid wat DarkSide betreft. […] We zullen alles blijven doen wat in onze macht ligt om de kosten en consequenties van dit soort aanvallen te verhogen,’ aldus Monaco.

Wat dat betreft blijft het gissen waarom de bitcoin koers op dit moment dipt. Veel Zuid-Amerikaanse landen lijken zich momenteel op bitcoin te storten. Dat begon allemaal dit weekend met El Salvador dat bekendmaakte bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel en reserve-asset. Kort daarop volgden politici uit Paraguay, Brazilië en Panama die onder meer de welbekende “laserogen” toevoegden aan hun profielfoto’s op Twitter.

Heeft dit invloed op de bitcoin koers?

Het is bijzonder om te zien dat de markt op deze manier reageert op de geruchten en doet denken aan een eerder voorval uit januari van dit jaar. Destijds gingen er geruchten de ronde over een zogenaamde dubbel uitgegeven bitcoin transactie. Mocht dat mogelijk zijn, dan zou dat natuurlijk funest zijn voor bitcoin, maar uiteraard ging het niet om een echte dubbele uitgave.

In januari ging het om een transactie die in eerste instantie niet werd opgepakt door miners. Om de transactie alsnog in een blok te krijgen verstuurde de verzender dezelfde transactie opnieuw met hogere transactiefee. Vervolgens werd de eerdere transactie tegelijkertijd met de nieuwe opgepakt door twee verschillende miners. Zo kwamen de transacties toevalligerwijs in twee blokken terecht die op ongeveer hetzelfde moment werden gepubliceerd. Kort daarna vonden miners een nieuw blok en werd er verder gebouwd op één van de twee blokken, waarmee slechts 1 van de 2 transacties in leven bleef.

Een gedeelte van de markt leek zich echter daadwerkelijk zorgen te maken over een dubbele uitgave. De situatie van vandaag doet daar enigszins aan denken. Doorgewinterde bitcoiners weten dat er geen reden is voor paniek, dat SHA-256 niet gebroken is, maar dat lijkt niet voor iedereen het geval te zijn.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties