Medisch advies met Cardano en ADA, ligt een verdubbeling in het verschiet?

Citaldoc wil dat gebruikers van hun telehealth-platform kunnen betalen met ADA. ADA is de crypto van Cardano en er wordt al volop getest.

Wat is telehealth?

Telehealth, of online doktersadvies, heeft een vlucht genomen tijdens de corona-lockdowns. Gezondheidsgerelateerde diensten en informatie worden op afstand geleverd, dat kan via de smartphone of computer.

Dit kunnen eenmalige diensten zijn, maar vaker gaat het om langdurig contact met een patiënt. In veel landen is dit al langer normaal, vooral in landelijke gebieden waar de afstanden groter zijn.

ADA voor in potentie 650.000 gebruikers

Citaldoc is een van de grotere telehealthbedrijven op de Latijns-Amerikaanse markt, naar eigen zeggen hebben ze in potentie toegang tot meer dan 650.000 patiënten. En nu willen ze crypto gebruiken voor betalingen. Citaldoc test daarom ADA als betaalmethode.

Zoals te zien op de schermafbeelding, is een testtransactie van 10.000 ADA met succes verwerkt door Cardano’s (ADA) testnetwerk. Voor de transactie werd een vergoeding van 0,0017% in rekening gebracht. Ofwel, de transactiekosten zijn verwaarloosbaar.

Citaldoc noemt deze mijlpaal emotioneel aangezien crypto-integratie van groot belang is voor de toegankelijkheid van Citaldoc voor potentiële en bestaande klanten.

1 miljoen euro aan ADA

Vertegenwoordigers van Citaldoc zeggen dat ze genoeg hebben aan 1 miljoen euro aan ADA om de adoptie van cryptobetalingen in de telehealth-industrie te stimuleren.

Op het moment van schrijven levert Citaldoc zijn diensten aan meer dan 100.000 klanten in de e-gezondheidszorg, telegeneeskunde en de farmaceutische industrie.

Er zijn nog meer van dit soort projecten in het ecosysteem van Cardano. Zo is er een voorstel om ADA en Djed, een stablecoin op Cardano, te integreren in Help2Health. Dit is ook een project van Cardano en Citaldoc in de telehealth en bovendien een van de meest populaire voorstellen van Project Catalyst. Dit is een community gedreven incubator voor start-ups.

Analyse koers Cardano (ADA)

Nu we het toch over Cardano hebben, kunnen we ook wel even naar de koers kijken. De waarde van ADA is op het moment van schrijven 0,36 euro en de Cardano koers is vandaag met 2,2% gestegen.

Analisten van Santiment zeggen dat ADA op dit moment de laagste gerealiseerde waarde heeft sinds begin 2019. Dit betekent dat de crypto ondergewaardeerd wordt.

Laagste score sinds januari 2019

In de tweet hierboven wordt benadrukt dat dit “een teken van onderwaardering is op basis van het gemiddelde verlies van de handelaar.” Dit kan worden uitgedrukt in een cijfer, deze wordt de MVRV Z-score genoemd. MVRV staat voor market value realized value.

Voor het eerst sinds januari 2019 scoort ADA -1,35.

Begin 2019 lag de cryptomarkt op zijn gat en velen dachten dat het feestje voorgoed voorbij zou zijn. Net als nu eigenlijk. De laatste keer dat het niveau van -1,35 werd bereikt, verdubbelde de koers van ADA binnen drie maanden.

Hoe werkt MVRV?

MVRV Z-Score kijkt naar de blockchain om te bepalen of een crypto extreem over- of ondergewaardeerd is ten opzichte van zijn ‘reële waarde’. De reële waarde is het gemiddelde waarde waarop elke individuele coin voor het laatst verhandeld is. Deze wordt vermenigvuldigd met het aantal coins in omloop.

Hier komt een groot getal uit, en deze wordt vergeleken met de huidige marketcap (huidige koers keer aantal coins). De Z-score laat het verschil zien tussen deze twee.

Deze methodiek wordt voornamelijk voor bitcoin gebruikt, maar is ook toepasbaar op andere crypto’s.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.