Bitcoin daalt licht na afwijzing Grayscale ETF, fonds gaat in beroep tegen SEC

De Amerikaanse SEC heeft de aanvraag van Grayscale om hun GBTC-fonds om te mogen zetten in een ETF afgewezen. De bitcoin koers is een paar procentpunten gedaald, maar niets noemenswaardig, alsof de markt de afwijzing al ingeprijsd heeft.

Op het moment van schrijven is bitcoin iets meer dan 19.200 euro waard, en aangezien de bitcoinhandel 24 uur geopend is, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit nieuws voor veel volatiliteit zal zorgen. Maar bitcoin blijft een niche met idem dito marketcap, dus niets is uitgesloten.

Manipulatie en fraude

Eerder schreven wij dat de bitcoin markt zich schrap zet voor 6 juli, de eigenlijke deadline van de SEC om te beslissen over Grayscale. Maar kennelijk had de Amerikaanse regelgever tijd over om nu al tot een afwijzing te komen. In de afwijzing schrijft de SEC:

“Dit bevel keurt de voorgestelde regelwijziging af, zoals gewijzigd door amendement nr. 1. De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet heeft voldaan aan haar last onder de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie om aan te tonen dat haar voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Wet Sectie 6(b)(5), die, voor een relevant deel, vereist dat de regels van een nationale effectenbeurs “ontworpen zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen” en “om investeerders en het algemeen belang te beschermen”.

Ofwel, de SEC zegt dat als de New York Stock Exchange (NYSE) de handel in de bitcoin ETF van Grayscale aanbiedt, ze beleggers blootstellen aan manipulatie en fraude. Grayscale is het niet eens met deze beslissing en gaat het aanvechten.

Grayscale gaat in beroep

Grayscale Investments heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse toezichthouder. Hiermee willen ze alsnog proberen om Grayscale Bitcoin Trust om te zetten in een spot bitcoin exchange-traded fund.

In een verklaring zei de CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, dat hij “diep teleurgesteld is over en het fel oneens is met het besluit van de SEC om te voorkomen dat bitcoin ETF’s op de Amerikaanse markt komen.”

“Door het ETF-aanvraagbeoordelingsproces geloven we dat Amerikaanse investeerders overweldigend de wens hebben uitgesproken om GBTC te zien converteren naar een spot bitcoin ETF, die miljarden dollars aan investeringskapitaal zou ontsluiten en ‘s werelds grootste Bitcoin-fonds in Amerika zou brengen.”

Hij gaat verder: “We zullen de volledige middelen van het bedrijf blijven gebruiken om te pleiten voor onze investeerders en de billijke regelgevende behandeling van bitcoin-investeringsvehikels.”

Bitcoin futures leunen ook op spotmarkt

Vlak voordat de SEC tot het besluit van de afwijzing kwam, stuurde Sonnenheim al een brief naar de regelgever. Zijn argumentatie was dat de SEC wel bereid is om een ​​futures-product toe te staan, maar spotaanbiedingen te weigeren, en dat dit een schending van de wet is.

Een ETF op basis van futures worden bepaald op basis van de prijs van die futures (een short- of longcontract om mee te gokken op een daling of stijging van de koers). Maar die futures zijn weer gebaseerd op de normale bitcoin koers. Grayscale vindt het inconsequent om een ​​spotproduct (ETF direct gekoppeld aan echte bitcoin en bijbehorende waarde) te weigeren op grond van onvoldoende bescherming tegen marktmanipulatie, zeker als een goedgekeurd future-product in principe op hetzelfde is gebaseerd.

Institutionele investeerders en hun klanten de dupe

Stel dat de SEC na de rechtszaak gedwongen wordt om de ETF-aanvraag van Grayscale goed te keuren, dan wordt dit dus de eerste beschikbare spotgebaseerde bitcoin ETF in de VS. Dit betekent dat voor elk aandeel in deze ETF, Grayscale echte bitcoins op de normale markt moet kopen. 

De VS is de grootste financiële markt ter wereld dus dit had van enorme kunnen impact zijn op de bitcoin koers. Het zou het voor institutionele investeerders namelijk makkelijker maken om in bitcoin te investeren, zonder dat ze zelf voor hun klanten bitcoin in beheer hoeven te houden.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • En nu gaat het kaartenhuisje geleidelijk invallen . Tot over 2 jaar iedereen ! Lekker afhalen en goedkoper inkopen binnen jaartje ofzo . Geniet van de zomer !!

  30 juni 2022
 • Wanneer gaat men toch eens inzien dat deze crypto onzin de grootste pyramide achtige oplichtings praktijken aller tijden zijn. Elke dag weer worden we gebombardeerd door “belang hebbende” om de meute maar mee te krijgen in deze scam door middel van elke keer weer nieuws te verzinnen wat zogenaamd positief is voor deze luchtbel. Het ziet er naar uit dat het kaartenhuis inderdaad erg instabiel begint te worden. Mensen, neem het verlies nu het nog enigzins te aanvaarden is voordat later iedereen huilie huilie doet en in het ergste geval nog compensatie wilt van overheden. Open de ogen 😁

  30 juni 2022
  • Dom dommer domst.

   http://www.hope.com

   30 juni 2022
   • Weer “Anoniem” ! Maak je op een normale manier bekend en schrijf geen bullshit bij een naam waarachter je wegkruipt. De verwijzende link is al net zo hypocriet. Erken gewoon dat crypto zijn langste tijd (gelukkig) heeft gehad. Bespaart velen een hoop ellende.

    1 juli 2022