Albert Heijn op de blockchain

Nederland’s grootste supermarktketen, Albert Heijn, zet voortaan de herkomst van haar eigen sinaasappelsap op een blockchain. Dat meldt het bedrijf in een persbericht op 20 september. Door de ontwikkeling kunnen consumenten de volledige herkomst van hun producten traceren.

Het gaat om de huismerksappen van de supermarktgigant. Alle flessen krijgen voortaan een QR-code op de verpakking. De consument kan de code scannen en hiermee van alles te weten komen over het sapje.

Door deze ontwikkeling komt de koper bijvoorbeeld te weten welke sinaasappels er in zijn sapje zitten. Procentsgewijs wordt aangewezen waar de vruchten vandaan komen en wie ze heeft verbouwd. Ook zie je wanneer de sinaasappels op de boot zijn gegaan en wanneer ze vervolgens geperst zijn.  

 

Transparant voor de klant

‘Dagelijks voorzien wij miljoenen klanten van lekker eten en drinken. Dat is een grote verantwoordelijkheid, waarbij we een actieve bijdrage willen leveren aan de thema’s die om ons heen spelen. We maken onze producten gezonder, werken aan het verminderen van voedselverspilling en kijken hoe we onze impact op het milieu kunnen beperken.

Transparantie in de keten wordt steeds belangrijker. Wij kennen alle stappen die onze producten in de keten doorlopen om er zeker van te zijn dat ze geproduceerd worden met respect voor mens, dier en milieu. Die stappen willen we ook aan onze klanten laten zien, open en transparant’.

Zo vertelt Marit van Egmond, commercieel directeur bij Albert Heijn.

De supermarktketen heeft er bewust voor gekozen om sappen als eerste op de blockchain vast te leggen. Voor een hoop andere producten is de herkomst namelijk al makkelijk in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit uit Nederland.

Voor Sapjes ligt dat anders omdat er aardig wat leveranciers van over de hele wereld betrokken zijn bij de productie. Juist voor het vastleggen van dit soort ketens is een blockchain erg geschikt.

Is het allemaal wel ècht zo transparant?

Albert Heijn werkt in dit project samen met SIM Supplychain. Dit Nederlandse bedrijf specialiseert zich in het inzichtelijk maken van, u raadt het al, supply chains. Een van de producten die het bedrijf daarvoor aanbiedt is de Powerchain.

Na onderzoek van de redactie blijkt dat dat een gesloten blockchain is die door SIM Supplychain zelf wordt beheerd. In de praktijk betekent dit dus dat het nog steeds mogelijk is om data op de blockchain te manipuleren.

Jij en ik zouden bijvoorbeeld geen node kunnen draaien. Hierdoor is het voor buitenstaanders moeilijk om de data op authenticiteit te controleren. Met deze blockchain zou Albert Heijn dus gewoon kunnen liegen over de herkomst van de sappen.

Arbeiders uitgeknepen

Dat de data niet helemaal klopt blijkt uit een onderzoek van Trouw. Zij wilde weten of het beeld dat de informatie op de blockchain schetst wel klopt. Wat blijkt? Waar er in de app een heel rooskleurig beeld van de plantages wordt geschetst, is de realiteit heel anders.

Volgens Trouw worden de plukkers zwaar onderbetaald en leven ze onder erbarmelijke omstandigheden. Dat zou voor vrijwel elke plantage gelden. Het moederbedrijf van de plantages moet van de Braziliaanse rechter zelfs bijna 150.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan ex-medewerkers.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.