Italië bouwt digitaal garantiestelsel voor banken en verzekeringen op blockchain Algorand

Cryptoproject Algorand is gekozen om in Italië een digitaal garantiestelsel op de blockchain te mogen hosten. Dit garantiestelsel zal worden gebruikt door banken en verzekeringen.

Dit zou een uniek project moeten zijn, Algorand zegt namelijk dat dit de eerste keer is dat een EU-lid gebruik gaat maken van blockchain voor bank- en verzekeringsgaranties.

Bank- en verzekeringsgaranties vanaf 2023

Naar verwachting zal dit platform begin 2023 gelanceerd worden en meteen bank- en verzekeringsgaranties bieden. Dit is iets anders dan het bankgarantiestelsel waarbij klanten tot 100.000 euro verzekerd zijn als een bank omvalt.

In dit geval betekent een bankgarantie wanneer een leningverstrekkende instelling belooft een verlies te dekken als een lener in gebreke blijft met een lening. Zie het als een alternatief voor het doen van een aanbetaling of verstrekken van een borg aan een leverancier of verkoper.

Een verzekeringsgarantie is vergelijkbaar, maar wordt aangeboden door een verzekeringsmaatschappij in plaats van een bank.

Blockchain perfect voor fonds van 200 miljard euro

Algorand schrijft in het persbericht dat blockchain-technologie bij uitstek geschikt is voor het digitale garantieplatform vanwege de snelle, efficiënte, goedkope en schaalbare datatransacties, evenals het vermogen om bescherming te bieden tegen fraude.

De EU heeft 200 miljard euro over voor het financiële herstelplan van Italië post-Covid, dit wordt beschouwd als het belangrijkste stimuleringspakket in de geschiedenis van de EU. Algorand is natuurlijk verheugd dat een deel van deze fondsen aan blockchain wordt besteed.

‘We zijn trots en vereerd om de openbare blockchain te zijn die is gekozen door het Digital Sureties-platform van Italië,’ zegt Silvio Micali, oprichter van Algorand Inc.

‘Door de technologie van Algorand kunnen we helpen bij het oplossen van veel kritieke problemen waarmee financiële instellingen en overheden in de hele wereld van vandaag, kansen en integratie bieden aan gemeenschappen in nood overal.’

Duurzaamheid belangrijk

Het nieuwe project werd aangekondigd tijdens een evenement georganiseerd door onder andere CETIF. CETIF is het onderzoekscentrum voor technologieën, innovatie en financiën van de Katholieke Universiteit van Milaan. De missie is om de evolutie van de financiële, bank- en verzekeringssector en hun concurrentievermogen te versnellen en te bevorderen door middel van innovatie, digitalisering en bedrijfsduurzaamheid.

‘We hebben voor Algorand gekozen vanwege het ongeëvenaarde niveau van innovatie en veiligheid onder toestemmingloze blockchains, maar ook vanwege zijn leiderschap op het gebied van duurzaamheid,’ aldus Federico Rajola, professor van CETIF.

‘Ons doel is om Italië niet alleen te helpen herstellen van de economische impact van Covid-19, maar ook om uit te blinken door middel van innovatie en leiderschap. Onze ecosysteemprojecten zijn bedoeld om strategische platforms te helpen genereren, zoals het Digital Sureties-platform dat wordt ondersteund door Algorand. Wij geloven dat deze platforms kunnen en zullen een enorme bijdrage leveren aan de concurrerende duurzaamheid van het land, ten voordele van iedereen.’

Koers Algorand kan opkikker gebruiken

Wellicht dat dit nieuws de koers van Algorand een opkikker kan geven. Algorand is tijdens het huidige WK de blockchainpartner van de FIFA, maar dat gaf de koers alleen een korte boost. Tijdens het WK is de waarde bijna gehalveerd.

Op dit moment wordt ALGO verhandeld voor 0,21 euro. Dat komt niet eens in de buurt van de all time high van 3,51 euro uit 2019. Maar met dit soort reallife partnerschappen, is Algorand wel op de goede weg, ook al is dat (nog) niet zichtbaar op de grafieken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.