Betaaltak AliExpress test met cryptocurrency van Chinese Centrale Bank

De Chinese Financial Associated Press meldt dat de Alipay-betalingsapp een digitale renminbi-betalingsoplossing heeft gelanceerd, waarbij ook enkele financiële instellingen meedoen. Het is de ambitie om de komende maanden verder uit te breiden naar meer gebruikers.

De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. De bij de valuta renminbi behorende munteenheid heeft een aparte naam, de yuan.

Van Centrale Bank naar Alipay

Momenteel kunnen alleen gebruikers op een white list van Alipay de dienst gebruiken. Deze dienst maakt een wallet die is gekoppeld aan de Internet Commercial Bank. Deze unieke wallets kunnen ook anoniem worden geregistreerd, wat sommigen misschien verbaast, aangezien banken graag KYC-regels in cryptocurrency willen implementeren.

Geld wordt naar bankkaarten gestuurd, waarvan er momenteel zes worden ondersteund; de ICBC, Agricultural Bank, Bank of China, China Construction Bank, Bank of Communications, Postal Savings Bank en Internet Commercial Bank.

Om het proces zo simpel mogelijk te maken, zal de wallet ook overdrachten via telefoonnummer en e-mail mogelijk maken. Elke gebruiker krijgt echter slechts één portemonnee. In het artikel staat ook dat bronnen hebben gezegd dat Tencent intensief werkt aan het ontwerp, onderzoek en ontwikkeling en de exploitatie van het digitale renminbi-project.

De Centrale Bank van China is verantwoordelijk voor de digitale renminbi-valuta, zij sturen deze naar commerciële banken en deze zijn vervolgens  verantwoordelijk is voor het afhandelen van gebruikstransacties.

China loopt nog steeds voorop

China, dat al een van de meest geavanceerde ecosystemen voor digitale betalingen heeft, probeert zijn economie een boost te geven met meer digitale verbeteringen. Het land loopt ver voor op andere landen in de ontwikkeling van een CBDC. Het heeft verschillende testprogramma’s uitgevoerd, en dit heeft al geleid tot transacties ter waarde van miljoenen dollars.

De ambitie van China is om hun eigen digitale munt tegen het einde van het jaar te lanceren, het is aan de VS en de EU om hierop te reageren. PwC heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van CBDC bij verschillende landen. Ze hebben een top tien samengesteld en de Bahama’s en Cambodja worden gerangschikt als de twee beste CBDC’s.

Bron: PwC CBDC global index

Andere landen maken echter een snelle inhaalslag en gaan van de proof-of-concept-fase naar onderzoek en ontwikkeling. Dit gaat om Frankrijk, Japan en Australië, evenals de Europese Unie. Er is nog veel internationale samenwerking nodig, maar de bal is zeker aan het rollen.

Risico’s van digitaal geld

Wat de afgelopen jaren zeker is geworden, is dat financiële instellingen en autoriteiten de waarde inzien van op blockchain gebaseerde betalingsoplossingen. Of dit naast bitcoin en altcoins zal bestaan, lijkt van land tot land te verschillen, maar er wordt in ieder geval hard gewerkt aan de technologie.

Voor consumenten zijn er veel risico’s verbonden aan CBDC’s, The Economist heeft hier een goede explainervideo over gemaakt:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.