grafsteen

Data zegt dat altseason voorbij is, Chainlink, Ethereum en DeFi koelen af

Is de bullmarkt voor altcoins voorbij? Of is dit gewoon een regenachtige dag tijdens een verder prachtige altseason? Tot een paar weken geleden zagen we veel DeFi-munten naar grote hoogte stijgen, denk aan Yearn.Finance, Compound, Synthetix en Chainlink. De bitcoin dominantie op de markt nam af en het leek een kwestie van tijd voor een willekeurig muntje zou stijgen.

Ethereum en Chainlink

Het allergrootste deel van de DeFi-sector leunt op Ethereum en Chainlink. Laten we eerst naar de impact van DeFi op de ethereum koers kijken. De munt zakte in maart naar 98,88 euro maar steeg helemaal naar 405,31 euro begin september.

ethereum koers

Maar de euforie lijkt weer te zijn gaan liggen, ethereum is teruggezakt en schommelt de afgelopen twee weken rond de 300 euro.

Als we kijken naar de chainlink koers, dan zien we een soortgelijk patroon.. maar dan geïnfecteerd met een mix van speed en coke. In maart werd LINK nog verkocht voor 1,60 euro maar op 16 augustus steeg de munt helemaal naar 16,72 euro. En net als bij ethereum is ook de markt voor chainlink inmiddels afgekoeld.

chainlink koers

93 procent van top coins gedaald

CoinMetrics schrijft in hun laatste editie van State of The Network dat 72% van de top 250 crypto-activa in een week tijd in prijs is gedaald. Zoomen we uit en vergelijken we dit met een periode van een maand, dan is 93% van deze munten gedaald in waarde.

De meeste koersen van DeFi-tokens kregen te maken met heftige correcties tussen 15% en 85%. Kijk maar eens: bZx Network verloor 85%, Curve ging 78% omlaag, Swerve -76%, Ren -57%, Balancer -53%, THORChain -52%, Synthetix -34% en AAVE -29%.

Negatief sentiment

Om het sentiment beter te kunnen peilen, kijkt CoinMetrics naar een voortschrijdende 7-daagse gemiddelde. Hierbij wordt vooral gekeken naar activa die nieuwe 30-daagse hoogtepunten maken, min een verhouding van de nieuwe 30-daagse dieptepunten.

Hieruit kun je concluderen dat het sentiment niet meer zo negatief is geweest sinds de crash in maart van dit jaar. Maar gelukkig zitten we nog lang niet (fingers crossed, afkloppen op onbewerkt hout, kruisje slaan) op het niveau van de bearmarkt in 2018.

coinmetrics

Is het nu dan alleen maar kommer en kwel? Onthoud dat er in cryptocurrency, en nog meer bij DeFi, volatiliteit de norm is. Koersen en sentimenten kunnen zo omslaan.

Uniswap en ethereum

Uniswap, de grootste gedecentraliseerde beurs (DEX) op Ethereum, was de motor voor de DeFi handel. Het handelsvolume van Uniswap steeg van ongeveer 1 miljoen dollar per dag begin juni tot bijna 1 miljard dollar per dag begin september.

In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen zoals Coinbase of Binance, vindt Uniswap-handel volledig on-chain plaats. Dit betekent dat elke keer dat er een Uniswap-transactie wordt gedaan, transacties moeten worden verzonden en afgehandeld op Ethereum. Dit verklaart ook waarom de ethereum koers op en neer beweegt met de DeFi-markt.

Deze grafiek komt van Uniswap en laat het dagelijkse handelsvolume zien. Dit volume bereikte begin september zijn absolute hoogtepunt, net als de prijs van ethereum.

uniswap

Delen:

Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ha Toon, dus altseason is officieel dood verklaard nu?

  30 september 2020
  • Ha Jerrymie,
   Dat is inderdaad de situatie. Het is pijnlijk maar het is niet anders.

   30 september 2020
   • Oh jee, dat is wel vervelend zeg.

    30 september 2020
 • Nee joh gekkies, dit is pas het begin…..!

  30 september 2020
 • In de bear kreeg ik alleen maar berichten, is dit de start van de bull. Nu zitten we in de bull, krijg ik alleen maar berichten, is dit de start van de bear.
  Als ik wil weten of t bull of bear is, moet ik gewoon jullie berichten volgen, en het tegenovergestelde doen lijkt het.

  1 oktober 2020
 • In de bear kreeg ik alleen maar berichten, is dit de start van de bull. Nu zitten we in de bull, krijg ik alleen maar berichten, is dit de start van de bear.
  Als ik wil weten of t bull of bear is, moet ik gewoon jullie berichten volgen, en het tegenovergestelde doen lijkt het.

  1 oktober 2020
 • Begin september leveren we bijna 2mld in op defi, vloeit er vervolgens meer dan 4mld in en laatste 2 dagen kleine mld eruit (volgens defipulse). Totaal nog dik boven de 10mld vast in alle protocollen, mijn DPI staat vandaag +2.02% ….. Maar altseason is dood … Euhm okay

  1 oktober 2020

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.