AMDAX is het eerste Nederlandse bitcoin bedrijf met een registratie bij de DNB

AMDAX mag zich het eerste cryptobedrijf noemen dat is opgenomen in een register van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze registratie is sinds mei verplicht voor alle Nederlandse bedrijven die cryptocurrency’s aanbieden.

Bankieren met cryptocurrency

AMDAX is een ander soort bedrijf dan bitcoin brokers zoals BTC Direct en BLOX. De in Amsterdam gevestigde organisatie beschrijft zichzelf als een “full-reserve custodian”.

Met custodian wordt bedoeld dat je niet zelf je cryptocurrency in beheer hebt, maar dat in dit geval AMDAX zorg draagt voor het beheren van je cryptomunten.

AMDAX richt zich op klanten met een portfolio van minimaal 2,5 bitcoin. Met de koers van nu komt dat neer op ongeveer 22.565 euro. Zowel particulieren als financiële instituties zijn welkom.

Ieder cryptobedrijf moet zich registreren

Vanaf 21 mei moet ieder bitcoin- en cryptobedrijf in Nederland zich registreren bij de DNB. Bedrijven moeten zich houden aan verschillende regels.

De kern van de nieuwe regels is dat cryptobedrijven moeten weten wie hun klanten zijn en waar het geld vandaan komt. Ook BTC Direct en BLOX moeten voldoen aan dat soort regels. Dit moet volgens de DNB om het witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan.

Zowel kritiek als begrip

Deze nieuwe ‘cryptowet’ maakt veel los binnen de gemeenschap. Aan de ene kant kunnen deze nieuwe regels beklemmend werken voor start-ups en kleinere bedrijven. Zo moest het Nederlandse Bittr noodgedwongen stoppen met zijn bedrijf. Bittr was een eenmanszaak, en oprichter Ruben Waterman kon onmogelijk in zijn eentje voldoen aan al het papierwerk en de verplichtingen van de DNB.

Aan de andere kant is er ook begrip voor de nieuwe wet. Dat bedrijven zich moeten registreren kan ook bijdragen aan een bredere acceptatie van cryptocurrency’s. Of zoals directeur Lucas Wensing van AMDAX zegt:

“Bitcoin en andere cryptovaluta’s worden vaak ten onrechte geassocieerd met criminaliteit, terwijl bitcoin juist erg transparant is. De markt heeft dus behoefte aan wettelijke kaders, zoals die van de DNB.”

Het is nog niet bekend welke andere bedrijven worden opgenomen in het register van de DNB.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ben benieuwd naar de ervaringen! Gaan jullie ook testen btcdirect?

    7 oktober 2020
  • Moet btcdirect ook opgenomen worden in het register van DNB?

    8 oktober 2020