Amerikaanse belastingdienst stuurt brief naar crypto-investeerders

De Amerikaanse belastingdienst verstuurt brieven naar meer dan tienduizend crypto-bezitters die in de Verenigde Staten wonen. In de brief verzoekt de IRS om het geïnvesteerde bedrag in cryptocurrency op te geven aan de belastingdienst. Dat blijkt uit een persbericht van de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS).

Hoe de belastingdienst van Amerika aan de gegevens komen? Dat is niet heel erg duidelijk. In de brief zegt de IRS dat deze gegevens zijn verkregen door ‘verschillende compliance-inspanningen’. Wellicht dat de IRS klantinformatie heeft opgevraagd bij grote Amerikaanse cryptobeurzen. Denk bijvoorbeeld aan Coinbase.

‘Belasting moet serieus genomen worden’

In het persbericht vertelt Chuck Rettig over de brief. Hij is commissaris bij de IRS: ‘Belastingbetalers moeten deze brieven serieus nemen door hun belastingaangifte te herzien en, waar nodig, eerdere aangiften te wijzigen en belastingen, rente en boetes terug te betalen.’

Hij gaat verder: ‘De IRS breidt haar inspanningen uit met betrekking tot virtuele valuta, inclusief een verhoogd gebruik van data-analyse. We zijn gericht op het handhaven van de wet en het helpen van belastingbetalers om hun verplichtingen volledig te begrijpen en na te komen.’

In mei dit jaar werd bekend dat de IRS aan een nieuw beleid gaat werken op het gebied van cryptocurrency, het oude beleid stamt uit 2014 en was toe aan een herziening. Verschillende organisaties en belangengroepen vinden dat cryptocurrency moet worden beschouwd als immaterieel onroerend goed voor het opgeven van belasting.

Hoe zit dat eigenlijk in Nederland, bitcoin en belasting?

Ook in Nederland moet je belasting betalen over bitcoin en andere cryptocurrency. De Nederlandse belastingdienst beschouwt bitcoin en andere cryptomunten als vermogen, bij ‘overige bezittingen’. Zie het als extra spaargeld wat je bewaart.

Handel je actief in cryptocurrency? Of mine je cryptocurrency? Dan kan het zijn dat andere regels voor jou gelden. Neem een kijkje op deze pagina om te kijken hoe jij je cryptocurrency kan opgeven als belasting:

Meer over bitcoin en belasting

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.