Amerika wil Iraanse cryptocurrency blokkeren

Deze week is in het Amerikaanse Congress een wetsvoorstel ingediend met als doel om het Iran moeilijk te maken een eigen cryptocurrency te ontwikkelen.

Een eigen crypto, net als Venezuela?

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de afgelopen maanden gewaarschuwd dat de Iraanse regering een soevereine cryptocurrency wil gebruiken. In zekere zin is dit vergelijkbaar met de plannen van Venezuela, met hun petrodollar. Venezuela doet dit vooral vergelijkbaar met de petro in Venezuela, om economische sancties te omzeilen.

Mike Gallagher, lid van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten stelde vragen in de “Blocking Iran Illicit Finance Act.” Een deel van het rapport gaat in op de inspanningen van Iran om een ​​soevereine cryptocurrency te creëren.

Senator Ted Cruz is hier ook mee bezig. Hij diende namelijk een gelijksoortig wetsvoorstel in. De voorstellen roepen op tot sancties tegen iedereen die Iran bewust financieren en  diensten of technologische ondersteuning bieden.

Onderdeel van meer sancties tegen Iran

Dit is niet de enige maatregel van de Verenigde Staten tegen Iran dit jaar. In mei besloot de Trump-regering om zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran. Dit actieplan draagt de naam Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

“Terugtrekking uit de JCPOA was slechts de eerste stap in het opschroeven van de druk op het Iraanse regime,” zei Gallagher in een verklaring. “We hebben nu een belangrijk venster om maximale economische druk op te leggen en het vermogen van het Iraanse regime om geweld in de regio te exporteren te verminderen. Deze wetgeving doet precies dat door Iran effectief af te snijden van de internationale financiële gemeenschap. “

Iran en cryptocurrency

Iran is de afgelopen weken vaker in het cryptonieuws geweest. Eerder deze week sprak een Iraanse regeringsfunctionaris over de positieve kanten van het omhelzen van blockchain. Goedkope elektriciteit in de Islamitische Republiek heeft van Iran een aantrekkelijke bestemming gemaakt voor miners.

Door de economische blokkade van de VS komen buitenlandse Iraanse studenten in de knoei. Zij moeten namelijk college- en leefgeld hebben en dit ontvangen ze normaal gesproken van familie uit Iran. Dat geld mag nu niet meer via de bank verstuurd worden. In eerste instantie was de enige keus om het geld toch in het studieland te krijgen, naar Iran vliegen en een koffer geld mee terug te nemen. Maar de studenten en hun familie zijn creatief, ze omzeilen de blokkade door te kopen en te versturen.

Foto gemaakt door Gage Skidmore

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.