Bijeenkomst in Congres: ‘Cryptocurrencies niet bruikbaar voor terrorisme’

Zijn cryptocurrencies bruikbaar voor terrorisme? Dit was het thema van een bijeenkomst in het congres op 7 september werd er gesproken over het financieren van terrorisme.

Wat is er besproken?

Het Amerikaanse Congres besprak de verschillende mogelijkheden voor terrorisme om hun activiteiten te financieren. Een van de experts die het Congres heeft uitgenodigd is Yaya Fanusie.

Yaya Fanusie is bestuurslid van Analyse bij de Foundation for Defense of Democracies (FDD) op het gebied van sancties en illegale financiering. In een interview met Forbes zei hij het volgende over het gebruik van crypto als financiering van terrorisme:

‘Cryptocurrencies zijn een ‘poor form of money’ voor jihadisten. Cash geld is nog steeds het meest gebruikelijk bij terroristen. Maar helaas zijn er nog wel enkele cryptocurrency campagnes om geld in te zamelen voor terroristen.’

Volgens zijn onderzoek is cryptocurrencie geen succesvol middel voor terrorisme. Een van de redenen die hij aangeeft is de technologische infrastructuur in het Midden-Oosten. Het is voor terroristen gemakkelijker om fiat cash geld bij te hebben om producten aan te kopen.

Overheid beter voorbereid

Daar komt bij dat de overheid steeds beter voorbereid is op het onderzoeken van cryptocurrency transacties. In de laatste jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om het voor terroristen moeilijk te maken om aan cryptocurrencies te komen of om geld wit te wassen via crypto. Willen ze dit toch doen? Dan moeten ze zich vaak legitimeren bij een cryptocurrency exchange.

Terrorisme en crypto

Het blijft een gevoelig onderwerp van debat. Worden cryptocurrencies gebruikt voor terrorisme? Dat is goed mogelijk. Maar aan de andere kant wordt fiat valuta ook gebruikt voor terrorisme. Het gebruik van cash geld is daarbij anoniemer dan het gebruik van cryptocurrencies. Het wordt niet vastgelegd op een openbaar decentraal grootboek, voor iedereen inzichtelijk op het internet.

Benieuwd naar de andere uitspraken van de bijeenkomst van het congres? Op de website van de Financiel Services Committee vind je een korte samenvatting.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.