Amerikaans congreslid: ‘SEC-voorzitter Gensler is verantwoordelijk voor omvallen FTX’

Met de problemen binnen de crypto-industrie neemt opvallenderwijs ook de kritiek op de Securities and Exchange Commission (SEC) toe. Volgens Amerikaans congreslid Ritchie Torres was het de verantwoordelijkheid van de SEC om partijen als FTX in de gaten te houden. De implosie van het beursplatform bewijst volgens Torres dat de SEC zijn zaakjes niet op orde heeft.

Kritiek op Gary Gensler

In een keiharde brief aan de Government Accountability Office (GAO) uit Torres stevige kritiek op SEC-voorzitter Gary Gensler. Het is volgens het congreslid tijd om onderzoek te doen naar het handelen – of het gebrek daaraan – van de SEC inzake partijen als FTX. Waar Torres zich met name druk om maakt, is het feit dat de SEC zichzelf bombardeerde tot de enige overheidspartij die iets over de crypto-markt mag zeggen.

“Als de SEC de autoriteit heeft die Gensler claimt, waarom is hij er dan niet in geslaagd om het grootste crypto-piramidespel in de geschiedenis van de Verenigde Staten te ontdekken?” Zo schrijft Torres in zijn brief. “Je kunt niet de macht naar je toe trekken en vervolgens de verantwoordelijkheid van je afschuiven”, aldus de harde woorden van het congreslid.

Torres gaat in zijn brief zelfs zo ver door te stellen dat Gensler “als enige verantwoordelijk is” voor het falen omtrent de implosie van FTX. In het vervolg van de brief opent Torres de aanval op het karakter en de drijfveren van Gensler. Daarnaast uit hij stevige kritiek op de beslissing om beroemdheden als Kim Kardashian aan te pakken, terwijl een beurs als FTX hem door de vingers glipt.

Kim Kardashian en de SEC

In oktober van dit jaar kreeg Kim Kardashian een boete van ruim 1,2 miljoen euro op haar dak voor het promoten van EthereumMax. De SEC kwalificeerde deze token als een ongeregistreerd effect. We spreken in de financiële wetgeving van een effect als een token een zekere winstverwachting met zich meedraagt, die gebaseerd is op werkzaamheden van de uitgever van de token.

Dat is precies het vraagstuk waar de lange rechtszaak tussen Ripple Labs en de SEC om draait. Volgens de SEC is de XRP token een effect en had Ripple Labs deze niet zomaar op de markt mogen brengen. Als de SEC gelijk krijgt, dan kan Ripple Labs stevige boetes verwachten en is de kans groot dat de token van alle beursplatformen verdwijnt.

Terug naar Kim Kardashian. Op de dag dat de SEC haar een boete gaf, kwam het ook met een strak geregisseerd filmpje, waarin Gensler haarfijn de regels uitlegt. Dat is natuurlijk allemaal goed en wel, zolang de organisatie er ook in slaagt om grote jongens als FTX te pakken voordat het te laat is. Dat is niet gelukt, waardoor miljoenen mensen financiële schade leden.

SEC onder zware druk

Ook binnen de SEC lijkt niet iedereen blij met het leiderschap van Gensler. Zijn collega Hester Peirce vertelde niet lang geleden aan Decrypt dat de benadering van de voorzitter niet goed is. “Veel mensen hebben de hoop in onze organisatie terecht opgegeven”, zo luidden de harde woorden van Peirce. Volgens congreslid Torres is het nu genoeg en moet Gensler verantwoording afleggen over het handelen van zijn organisatie. “Het volk verdient antwoorden”, zo schrijft hij in zijn brief.

Overigens lijkt het erop dat de SEC zijn macht over de industrie, in ieder geval voor een gedeelte, zal verliezen. Er ligt momenteel een wetsvoorstel klaar dat het grootste deel van de autoriteit binnen de industrie overdraagt aan de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Verder introduceerde Torres op maandag twee wetsvoorstellen in het Huis van Afgevaardigden met directe regelgeving voor crypto exchanges. Veel vuurwerk dus op het gebied van wet- en regelgeving in de Verenigde Staten.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.